Nyomtatás
Találatok: 1990
őzekA megye őzállományát megtizedelte az aranysakál, előtte a befülledt, posványos víztől pusztultak el egyedek. A mezeinyúl-befogás átlag feletti, csökkent viszont a fácánállomány. A vadászat iránti érdeklődés viszont tovább nőtt Békésben.

A megyében jóval több érmes trófeájú őzbakot lőttek ki ebben a vadászidényben, mint amit az országos átlag mutat. Az érmes trófeák aránya Békésben 19, országosan 6 százalék. A külföldi vadászok közül a spanyolok és a németek őzbakra lőnek legszívesebben, míg az olaszok, a Romániából és a Szlovákiából érkezők inkább fácánra és mezei nyúlra. Zuberecz Tibor megyei fővadász a Beolnak elmondta: a legtöbb az olasz vadász, szívesen jönnek megyénkbe, számuk a válság miatt sem esett különösebben vissza.

Az őzállomány némileg csökkent Békésben, nyáron az aszálykor befülledt, posványos vízből ittak, és bélgyulladásban pusztultak el. Az aranyasakál is tizedelte az állományt. A régebben nádifarkasnak hívott ragadozó a Balkán felől szorult északra, és egyre nagyobb számban van jelen Békésben. A természetes fácánszaporulat tavaly májusban gyengébb volt a reméltnél, több vadásztársaság az elmúlt időszakban fácánvadászatokat mondott le, nehogy túlságosan megritkítsák az állományt. Ahol szükséges a megyei vadászati osztály is vadászati korlátozást vezet majd be.

Átlag feletti ugyanakkor a mezeinyúl-befogás, az élőnyulat leginkább Olasz- és Franciaországba viszik ki. A mezei nyúl szaporulatánál nincs visszaesés. Jelenleg a belvízzel küzdenek az apróvadak is, a víz kiszorítja az élőhelyéről a fácánt és a mezei nyulat. Ami érdekesség: ismét megjelentek a nagytestű szárnyas ragadozók megyénkben, szívesen választja a parlagi és a réti sas is telelőterületének megyénket. A vadászat iránti érdeklődés Békésben nőtt, a korábbi 2700 helyett a múlt évben már 2743-an váltottak vadászjegyet.

Forrás: Beol