Nyomtatás
Találatok: 1504
elszaporodtak a vaddisznókEgyre többen panaszkodnak vaddisznók okozta károkra az erdővel határos városrészeken. A Taeg Zrt. a tervezett vadászatokon túl riasztásokkal is igyekszik segíteni.
A Taeg Zrt. Soproni Erdészete több mint hatezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Jellemzően a soproni hegyvidék a nagyvadas élőhely 4200 hektáron. A gímszarvas, az őz és a vaddisznó annak ellenére jól érzi itt magát, hogy közvetlen szomszédai a városnak. – Az elmúlt évtizedben a vad élőhelyében jelentős változás következett be – mondja elöljáróban Csapó József erdészetvezető. – Egyrészt a korábban szúkárosított, nagy területű erdőrészletek lombos fafajokkal történt erdősítése, másrészt az előtérbe került természetes felújítási módnak köszönhetően megnőtt a ˝vadrejtő sűrűk˝ területe, melyek búvóhelyül és táplálékul szolgálnak a vadnak. Elsősorban az élőhelyváltozásra hamarabb reagáló és az ember közelségét jobban elviselő őz és vaddisznó állománya nőtt. Az erdészet éppezért már évek óta emelt kilövési tervet teljesít e két vadfajból.

Az elmúlt két évben egyre több panasz érkezett a lakosság részéről is a vaddisznók belterületi károkozása miatt. Elsősorban a Lövérek, Bánfalva, Görbehalom, Brennbergbánya környékén jelentenek gondot. A Taeg Zrt. komolyan veszi a lakossági bejelentéseket és megpróbálja a vadat a környékről riasztással elijeszteni, végső esetben kilőni. Az idei szezonban 52 gímszarvas, 115 őz és 160 vaddisznó kilövésére van engedélye az erdészetnek. Belterületen és annak 200 méteres körzetében általában tilos lőfegyvert használni, bár több esetben kértek erre külön engedélyt a rendőrségtől – épp a vaddisznók miatt. – Az ez évi 160-as kilövési tervünkből eddig már 153-at teljesítettünk. Mivel a vadászidényből még majdnem két hónap hátravan, valószínűleg póttervet is kérünk a vadászati hatóságtól – mondja Csapó József.

Forrás: KO