Nyomtatás
Találatok: 2519
hiúzA világon négy hiúz faj létezik. A többi macskafélétől pettyes bundája, sajátságos szakálla, rövid farka és a fülek hegyén viselt szőrbojt (pamacs) különbözteti meg. A legfürgébb hiúzfaj a caracal, mely képes arra, hogy a madarat reptében elfogja.

A kárpáti hiúz mind a fán, mind a földön nagyon fürge. A Szinevéri Nemzeti Természeti Parkban - ami Ökörmező város igazgatása alá tartozik - 15 hiúzt találhatunk – írja az UA-reporter.com internetes hírportál.
„Nagyon ravasz ez az állat” - mondta az említett park igazgatóhelyettese. A hiúz sohasem ugrik fáról az áldozatára, hanem türelmesen várakozik, nagyon óvatosan követi a nyomokat és akkor a megfelelő időben rátámad áldozatára. Ha az első támadás sikertelen volt, akkor makacsul követi áldozatát még egy vagy két napon keresztül. 
Általánosságban elmondható, hogy ez egy  nagyon okos és erős állat.  A hiúz főként rágcsálókra, nyulakra, foglyokra, fácánokra, vaddisznókra vadászik. Az őzre különösen télen veszélyes, és ha „szerencséje van” akkor akár még egy szarvast is eltud ejteni. A hiúz legnagyobb ellensége a farkas.
A kárpáti hiúz az északi társaitól kb. négyszer nehezebb, átlagosan 40-50 kg a súlya.
Az értékes bundája és finom húsa miatt már majdnem teljesen kiirtották Európában. A hiúz populációját bevezették a Vörös Könyvbe. Valerij Muga - a területi közigazgatási hivatal kárpátaljai erdészetének vezetője - elmondása szerint a tavaly tavaszi vadszámlálás során 143 hiúzt számoltak.  A kárpátaljai erdőkben évente átlagosan három egyeddel nő az állományuk. A nagybocskói erdészeti hivatal 23, a mokrai 4, a királymezői pedig 10 egyedet regisztrált be. A hiúz állomány növekedését a táplálékbázis, úgy mint a nyulak és rókák számának növekedésével hozzák összefüggésbe a szakértők.

Forrás: Kárpátinfó