gímszarvas tarvad selejtezéseA téli időszak fontos feladata a gímszarvas tarvad, a borjú, ünő, tehén selejtezése.
A bikák esetében a párzásban az állomány mintegy harmada vesz részt, azonban a tehenek esetében valamennyi ivarérett példány, ezért ezek szakszerű selejtezése is létfontosságú az állomány szempontjából.
Mivel a tarvadon nincs agancs, ezért a selejtezése még nehezebb feladat, mint a bikák esetében.

Általánosan elmondható, hogy beteg, sérült egyednek nincs helye az állományban, azonban ha erre utaló jelet nem tapasztalunk, akkor az általános küllemi és fizikai tulajdonságok alapján tudunk szelektálni, így a rövidebb nyakú, fejű, fülű tehenet és szaporulatát, vagy a már meddő tehenet választjuk. A tarvadcsapat esetében jó támpontot kapunk, ha az egy korosztályba tartozó egyedeket egymáshoz viszonyítjuk.

A selejtezés mellett az állományszabályozás is feladatunk, szinten tartott állománynál a borjak és az ünőlétszám mintegy egyharmada kerül terítékre, de ha az állomány csökkentése a feladatunk, akkor akár a szaporulat 45–50%-át is elejthetjük. Az állomány korosztály-összetételére is tekintettel kell lennünk: a túl sok idősebb egyed elejtése az állomány elfiatalodásához vezet, ezért az elejtett tarvadlétszám maximum fele kerülhet ki a tehénállományból. Az elejtési arányszámok kisebb egyedszámnál jelentősen torzulhatnak, az alacsony erdősültségű, mezőgazdasági területeken pedig az időszakosan megjelenő állományok összetétele tér el az általános szakmai irányszámoktól.

Megyei gímszarvasállományunk az utóbbi években jelentősen emelkedett, ez köszönhető az élőhely növekedésének, az erdőtelepítéseknek és a vadgazdálkodók pozitív megítélésének. Az éves megyei teríték a 3000 darabot, a törzsállomány pedig a 6000 példányt közelíti.

A gímszarvas vadászatának időpontját jogszabály rögzíti, így a selejt bika és a gímszarvastehén január 31-ig, míg az ünő és a borjú február 28-ig vadászható. Jelentős állománnyal rendelkező területeken a vadászati hatóság engedélyével a vadászati idények módosulhatnak, így a csaposbika-állomány februári selejtezése és az egyéves ünő korosztály tavaszi-nyári állománycsökkentése is előfordul.

Forrás: KO