aláírásgyűjtés az illegális madárvadászat ellenA BirdLife International által életre hívott, az illegális vadászat ellen irányuló máltai petíció több, mint 22 000 aláírást kapott egyetlen hét leforgása alatt.
A nemzetközi kampány a máltai miniszterelnököt, Lawrence Gonzit veszi célba, s követeli, hogy maradéktalanul tartsák be a vadászati törvényt és a tavaszi madárvadászat ne legyen többé engedélyezve Máltán.

„Bár a BirdLife elsősorban saját tagjait célozza ezzel az alig egy hete indult petícióval, mégis már a világ minden tájáról érkeztek támogató visszajelzések. Mindemellett a szavazatszámlálás is azt mutatja Máltán, hogy a szavazók elsöprő többsége erősen ellenzi a vándormadarak illegális vadászatát és a tavaszi vadászat nem fenntartható gyakorlatát” – mondta Joseph Mangion, a BirdLife málta elnöke.

A BirdLife máltai képviselete már 2008-ban előterjesztett egy részletes beszámolót a miniszterelnök hivatalának az illegális vadászat kezelésére. Válasz azóta sem érkezett. A szervezet újra benyújtja az indítványt a következő napokban.

„Reméljük, hogy Dr Gonzi figyelembe fogja venni az Európai Bíróság döntését a tavaszi vadászatról, amelyben elmarasztalta Máltát a Madár Direktíva megszegésében, és nem fogja megkockáztatni, hogy az állam másodszor is a Bíróság elé kerüljön. Ha ez megtörténik, akkor az államnak súlyos bírsággal kell szembe néznie, amelyet az adófizetők pénzéből fizethet csak ki.

Háttér

A nemzetközi madárgyűrűzési adatbázisban 35 ország 75 madárfajának több száz egyede szerepel azzal a megkerülési okkal, hogy Máltán lelőtték. A valós pusztítás azonban sokkal nagyobb, hiszen minden évben vonuló védett madarak ezreit mészárolják le illegálisan a szigetországban. Így például 2009 szeptemberében egyetlen helyen elrejtve több, mint 200 madár, nagyrészt ragadozómadarak tetemét találták meg a szigeten dolgozó természetvédelmi szakemberek.

Forrás: Greenfo