Nyomtatás
Találatok: 1582
vadászati múzeum keszthelyA tárlat folyamatosan bővül, de egyébként is rend-kívül népszerű a Vadászati Múzeum a látogatók körében. Az intézmény nimródok találkozójának és gyakorlati képzésnek is helyet ad.
- Fajok és alfajok tekintetében Európa leggazdagabb kiállítása tekinthető meg nálunk. Öt földrészről származnak a preparált állatok, melyeket természetes környezetükben mutatunk be - mondta elöljáróban Tóth Csaba, a múzeum vezetője. - A tárlat az ígéretek és elképzelések szerint tovább gyarapszik, nemrég például Észak-Amerikában honos hegyi birka, vadjuh trófeákat kaptunk. Várhatóan február első hetében ázsiai és afrikai fajok érkeznek. Jelentősen bővült a közelmúltban a szobor-, valamint a porcelán- és kerámia-kiállításunk, elsősorban felajánlásoknak köszönhetően. A hazai magángyűjtemények jelentős, értékes darabjai kerültek hozzánk. Egyebek között László Péter szobrászművész vadászati témájú alkotásai is láthatók. A trófeák mellett a vadászfegyverek történetiségéből is rendkívül gazdag ízelítőt kapnak a vendégek, de szép számban találkozhatnak a vadászati irodalommal is.
A látogatottsági adatok nagyon jók, olyannyira, hogy a Vadászati Múzeum - szezonon kívül is - szünnap nélkül, folyamatosan nyitva tart. Így is akadtak napok, amikor két pénztár üzemelt, mégis álltak a sorok.

- Sokszor kitehettük volna a megtelt táblát. Az intézmény szerencsére gyorsan ismertté és ezzel együtt keresetté vált, az ország minden területéről érkeznek csoportok, köztük általános- és középiskolás csoportok - folytatta. - Természetesen tárlatvezetést biztosítunk számukra, s öröm látni a gyerekek érdeklődését. Szakmai berkekben szintén jelentős a múzeum keresettsége, fogadjuk a különböző szakmai szervezeteket, nemrég a Tolna megyei vadászkamara egész napos programot szervezett a múzeumba. A közelmúltban Namíbiából érkezett a világ hasonló tárlatait jól ismerő vadászcsapat, s nagyon elismerően nyilatkoztak a látnivalókról. Leginkább a diorámás részek tetszettek nekik, hogy a preparált állatokat természetes környezetükben mutatjuk be. Sok a visszatérő egyéni vendég, s érdekesség, hogy egy nagykanizsai család már hatodik alkalommal látogatott el hozzánk. Azt mondják, mindig találnak újdonságot a kiállításon. Akik ellátogatnak a Festetics kastélyba, azok szinte kivétel nélkül megnézik a Vadászati Múzeumot is. De ez persze fordítva is igaz.
Jól jártak a tárlat megnyitásával az egyetemisták is. A vadgazdálkodási és vadászati képzésben részt vevő hallgatók ugyanis lehetőséget kaptak, hogy az elméleti és gyakorlati órákat a múzeumban tartsák.

- Amit csak képen láthatnának, azt így tulajdonképpen élőben tekinthetik meg a hallgatók. Ennek hatalmas a gyakorlati haszna, rengeteg a hozadéka. Egyebek között például trófeabírálatot is végezhetünk, ami segíti a képzést. Az épület tetőterében a vasútmodell kiállítás várja az érdeklődőket, mely szintén népszerű, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

- A látnivalók e helyen is folyamatosan bővülnek, a hely kilencven százaléka már beépült, a munka jelenleg is zajlik. A látogatók között akadnak, akik nyitástól zárásig figyelemmel kísérik a folyamatokat, fényképezik az egyes állomásokat, vonalakat - tette hozzá Tóth Csaba. Az egykori honvédségi épületből kialakított múzeumban, összesen mintegy kétezer négyzetméteren látható a vadászati kiállítás, mely jelenleg öt kontinens százhetven fajának több száz trófeáját mutatja be. Az egyedülálló tárlat igazi ritkaságokat is felvonultat. A vasúti modellkiállítás területe ötszáz négyzetméter, s számos magyar - köztük zalai -, valamint külföldi vasútállomást, vonalat jelenít meg méretarányosan kicsinyített eredeti formában. A vadgazdálkodást tanuló egyetemi hallgatók körében tanórák is zajlanak a múzeumban

A Helikon Kastélymúzeum által életre hívott Vadászati Múzeum, s annak részeként a történelmi modellvasút- kiállítás látnivalói újabb ritkaságszámba menő élménnyel szolgálnak a Keszthelyre látogatók számára. Az épülettel az első olyan létesítmény készült el, mely a történelmi kastélyparktól egykor leszakított, évtizedeken át katonai laktanyaként használt részt visszakapcsolja az eredeti egységbe.

Forrás: Zalai Hírlap