Nyomtatás
Találatok: 1383
bérlövészek irtják a nyulakatLövöldözés zaja veri fel a csendet éjszakánként Dél-Afrika történelmi jelentőségű kis szigetén, Robben Island-en.
A kiszabott 27 évből 18 esztendőt itt raboskodott Nelson Mandela, a partheid rendszer elleni harc jelképe, mielőtt szabadon engedték. A New York Times hétfői jelentése szerint a Világörökség részeként tisztelt néhány négyzetkilométeres szigeten nyúlvadászat folyik.

A szigetet, ahová 45 perces hajóúttal lehet eljutni Cape Town-ból, naponta ezernél is több turista látogatja, hogy megnézzék, hol is raboskodott Mandela. A sziget azonban tele van nyulakkal, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy eltüntetik az elszaporodott nyulakat, amelyek elleptek mindent, beleértve a történelmi börtönhelyeket is. Minden növényt felfalnak, aminek következtében a sziget elsivatagosodik.

Az emlékhelyet karbantartó állami hivatalban úgy döntöttek, hogy el kell távolítani a nyulakat. Sok mindennel próbálkoztak, hogy kordában tartsák az állományt, de sikertelenül. Végül drasztikus megoldásoz folyamodtak: bérlövészeket fogadtak, és azok éjszakánként tömegében lövik le a nyulakat. Sokan ellenezték a tervet, mivel a hely szelleméhez méltatlannak tartották, hogy lövöldözzenek a szigeten.

Allan Perrins az egyik nagy állatvédő szervezet vezetője is úgy vélte, hogy nem csak az állatok, de vér miatt is rossz érzéseket keltene, ha tömegében ölnék a nyulakat. Végül azonban elfogadta, hogy a szigetet meg kell tisztítani. Tavaly október óta több mint ötezer nyulat lőtt le a két bérvadász, akik 38 elvadult macskával és 78 szarvassal is végeztek, mert a hatóságok szerint ezeknek sincs keresnivalójuk a szigeten. Becslések szerint még nyolcezer nyúl maradt, és néhány hónapon belül őket is lelövik.

A két vadász éjszakánként biciklikkel járja a terepet, és a kerékpár erős fényű lámpája által megbabonázott nyulakat halomszámra lövik le. Egyikük azt mondta, hogy "egyáltalán nem örülnek annak, hogy tömegében kell ölniük a nyulakat, de ezek az állatok nem tartoznak a szigethez, amit teljesen elpusztítanak".

Forrás: Szabolcs Online