Nyomtatás
Találatok: 2143
vaddisznó vadászatA sikeres téli hajtóvadászatok némileg helyrebillentették a szezon mérlegét.
A reméltnél gyengébb gímszarvas-szezon után kifejezetten jól sikerültek a hajtóvadászatok Zala megyében. A vaddisznók kilövéséből származó bevételek azonban előreláthatóan nem fogják kompenzálni a kiesett nyereséget.

A lovászi Olajbányász Vadásztársaság területén január végén került sor az utolsó hajtóvadászatra, amely nagyon szép eredményt hozott: a 14 vaddisznó mellett hat róka is puskavégre került. Az egyik nagyobb vadkant a Lentiben élő Szabó Tibor ejtette el.
 - Nagyon örülök annak, hogy eredményes volt a vadászat, hiszen vadkant vagy egy éve nem lőttem hajtásban - mondta büszkén a teríték mellett Szabó Tibor. - De természetesen nemcsak ezért - tette hozzá -, hanem a többiekre ugyancsak jellemző jókedv miatt is jól éreztem magam, igazi közös vadászatot idéző hangulat uralkodott, amit kár lett volna kihagyni.
A vadásztársaság elnöke, Náday Gyula ugyancsak elégedettségének ad hangot, bár - mint azt többször is kihangsúlyozza - ha a teljes szezon eredményességét nézzük, akkor még mindig nem érték el a kívánt mennyiséget. Ez darabszámra és bevételre egyaránt értendő. Bár talán még nincs veszve minden. A január végi hajtóvadászat eredményesnek mondható, a tizennégy vaddisznó mellett hat róka is puskavégre került

- Február végéig még kerülhet puskavégre néhány vaddisznó, ám a szezon gyakorlatilag véget ért - mondja az elnök. - A zalai vadásztársaságok számára a fő bevételi forrást a szarvasbikák jelentik, az őszi bőgés időszaka azonban gyengébbre sikerült. Ez betudható annak is, hogy zavart volt a terület, de az időjárás, a kora őszi hónapokra jellemző fülledt meleg sem volt számunkra kedvező. Mindezt tetézte még a gazdasági világválság, vagyis az, hogy annak hatására nem érkeztek olyan szép számban a külföldi vadászok, mint az azt megelőző években.
- A téli időjárás azonban mellénk állt, a hideg most sokkal jobban összefogta a vadakat, ezért azok nagyobb kondákban és jóval gyakrabban látogatták a szórókat, nagyobb esélyt biztosítva így az eredményes társas vadászatokra - részletezte az utóbbi hetek eseményeit.

Náday Gyula azt is elmondta, a hó ugyancsak hozzájárult az eredményességhez, hiszen a fehér háttér miatt könnyebb puskavégre kapni a vadat. Az utolsó hajtóvadászaton amúgy többségében a társaság tagjai vettek részt, csupán néhány távolabbról érkezett vendégük volt, főleg olyanok, akik rendszeresen megfordultak a lovászi társaságnál.
A Zala megyére vonatkozó vadászati tervben 9600 vaddisznó kilövése szerepelt, ezt nagy valószínűséggel sikerül is teljesíteni. A hajtóvadászatoknak ugyan január 31-ével vége szakadt, ám egyéni vadászatokra még továbbra is van lehetőség - tudtuk meg Lázár Attilától, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályvezetőjétől, aki azt is elmondta, miután rengeteg a vaddisznó a megyében, ezért a szezon zárása után is sok marad, vagyis a vadállomány generálta problémákat nem sikerült megoldani.
Hasonlóképpen fogalmaz a Zala Megyei Vadászkamara titkára. - Ez a mennyiség puskával már kezelhetetlen - magyarázza Néber Szilveszter. - Az idei évnek azonban mindenképpen jót tett a sikeres vaddisznó-szezon, hiszen ha árbevétel tekintetében nem is, de a kilőtt vadak számát illetően egy kicsit helyrebillentette az arányokat.

Néber Szilveszter azt is hozzátette, ahogy a gímszarvas vadászatok idején, úgy most is érzékelhető a külföldi vadászok hiánya. Becslése szerint mintegy 8-10 százalékkal kevesebb a vendégvadász Zalában, pedig ebben a szezonban valóban érdemes volt megyénkben vaddisznóra menni, hiszen nagyon szép példányok kerültek puskavégre. A Zala megyére vonatkozó vadászati tervben 9600 vaddisznó kilövése szerepel

Lehet vadászni egyedül is. Nem minden társaság alkalmas közös vadászatok megrendezésére. A csörnyeföldei központtal működő, s az M70-es autóút által kettészelt Vörcsök Vadásztársaságnál például nem is rendeztek ilyet, hiszen az általuk felhajtott vadkanok valószínűleg Szlovéniában vagy Horvátországban kerültek volna puskavégre - tudtuk meg Simon Zoltán elnöktől. Amúgy az ottani vadászok is szívesen mennek vaddisznóra, ám más társaságoknál vendégként, vagy egyéni vadászatokon.

Forrás: Zalai Hírlap