Nyomtatás
Találatok: 1503
hurokkal ölt az orvvadászA hurokkal elejtett szarvasbikából már meg is vacsorázott az orvvadász családja.
Orvvadászokat fogtak el a marcali rendőrök kedden este Kelevízen – értesítette a Sonline.hu-t Buzás László rendőralezredes, a marcali kapitányság vezetője.

A tapsonyi Petőfi Vadásztársaság területén három elkövető hurokkal ejtett el egy hároméves szarvasbikát, a gadányi polgárőrök, a vadászok és a rendőrség együttműködése azonban sikerrel zárult.

– Kedden délután öt óra körül a gadányi polgárőrök jelezték, hogy véres nyomokat találtak a hóban gadányi erdőrészben – tudtuk meg Gelencsér Gábortól, a tapsonyi Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadászától. – Értesítettük a rendőrséget és a mesztegnyői körzeti megbízottak kezdték meg a nyomrögzítést. Közben a polgárőrök egy gyanús autóra is felhívták a rendőrök figyelmét, ami még napközben tűnt fel nekik Gadányban.
– A gépjárműnek Kelevízen akadtak a nyomára – mondta a rendőralezredes – a hóban rögzített guminyomok is egyeztek, továbbá véres nyomokat is találtak az autóban. Korona Ernő, Kovács Róbert és Schrenk Tamás körzeti megbízottak a házkutatás során megtalálták az elejtett szarvasbika húsát a hűtőben, sőt, a család meg is vacsorázott belőle aznap este.

Az egyik elkövető egy 19 éves férfi, a másik egy kelevízi apa és 17 esztendős fia. Mindannyian beismerték tettüket, azt vallották, hogy két nappal korábban helyezték ki a hurkot a gadányi erdőrészben.

Lancz Tamás, a tapsonyi Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadásza elmondta: a hároméves szarvasbika vadgazdálkodási értéke hatszázezer, míg a húsértéke százezer forint.

– A nyomkövetés során a szarvasbika testrészei, a véres kesztyűk sorra kerültek elő – tette hozzá Gelencsér Gábor – a trófeát is megtaláltuk, néhány év múlva koronás agancs lehetett volna belőle. Sajnos nem sok esélyünk van az orvvadászok ellen, az őzek 15-20 százalékát hasonló módon ejtik el a környéken, és csak 2-3 évente sikerül elfogni a tetteseket. A hurokkal egyébként az egyik legnagyobb probléma, hogy olyan, mint a taposóakna, még tíz év múlva is megfogja a vadat.

Forrás: Sonline