óvják a vadállományt gemencenA Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. emelt adagú takarmányt biztosít az erdei állatok számára

Fokozottan óvja a vadállományt a nagy hó és a hosszan tartó fagy miatt a Gemenc Zrt.  A zord időjárás miatt már emelt adagú takarmánnyal etetik az állatokat Európa legnagyobb ártéri erdejében működő erdőgazdaság szakemberei. A szarvasok, őzek, vaddisznók és az apróvad naponta kap friss takarmányt a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság területén.

A Gemenc Zrt. tervszerű vadgazdálkodásának köszönhetően nincsenek veszélyben az erdei állatok.  Már nyáron felkészült az erdőgazdaság a keményebb télre, többek között ekkor töltötték fel a szénaetetőket. Az erdőterületeken folyamatos, rendszeres a vadetetés, azonban a nagy fagyok beálltával az eddigi kétnaponkéntit felváltották napi etetésre, sőt a nádasokra, mezőgazdasági területekre, erdőfoltokra is kiterjesztették a takarmányozást.  A hideg idő miatt egyre több takarmány szükséges a gemenci vadállomány jó kondíciójának megtartásához. A takarmányt a vadászok lovas fogattal vagy éppen traktorral viszik a vadetetőkhöz.

A szarvasok és az őzek nehezen találnak természetes takarmányt, ezért a vadászoknak szakszerűen kell pótolni a szálastakarmányt. A nagyvadak főleg lucerna szénát és almatörkölyt kapnak. Az apróvadak sem maradnak ki a gondos és rendszeres etetésből. A nyulak, a fácánok és a foglyok szemes takarmányt, főleg kukoricát kapnak. Külön figyelmet fordít a Gemenc Zrt. arra, hogy a fakitermelés ütemezésekor a téli időszakban elsősorban a nemes nyár, a fehérnyár és fűz állományok termelését végezzék, mert ezek ágainak kérge a szarvasok számára nagyon fontos takarmány, főleg jelentős vitamin és nyomelem tartalma miatt, mindamellett, hogy ezen kérgek nagyon kedvelt csemegéi a gemenci gímszarvasoknak.

A tervszerű vadetetés mellett, a könnyebb megközelíthetőség érdekében, folyamatosan hómentesíti a vadetetők környékét és a hozzájuk vezető utakat az erdőgazdaság. Ilyenkor rendszeresen történik a területen található jégpáncél összetörése, melynek segítségével megelőzik azt, hogy a szarvasok, őzek az élesre fagyott jégben elvágják a lábukat.

Ugyancsak a téli vadgazdálkodás része az állatállomány gyarapodásának elősegítése. Idén hamarabb ellettek a vaddisznó kocák, ezért a szakemberek nagyon figyelnek arra, hogy a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítsák a vadállomány számára, melyek ilyenkor a vackokban ápolják utódjaikat.

Forrás: ForestPress