Nyomtatás
Találatok: 1227
a nagy hó megviseli a vadállománytA hideg időjárás és a nagy hó a vadállományt is igénybe veszi, a vadgazdák épp ezért nem csak az etetésről, hanem az állatok "közlekedéséről" is megpróbálnak gondoskodni.

Az Északerdő Zrt. tájékoztatója szerint a társaság által kezelt vadászterületeken jelentős problémákat okoz a lehullott nagy mennyiségű hó. Átlagban 40-50 centiméteres a hóréteg vastagsága, de a hófúvásos helyeken a 70-80 centimétert is elérheti. "A nagy hóban csak komoly technikai erők bevetésével vagyunk képesek ellátni vadgazdálkodással összefüggő teendőinket" - mondta Szentléleki Tibor vadászati osztályvezető az MTI-nek.
A zord tél sok veszélyt rejteget az egyébként nagy tűrőképességű vadállományra. Veszélyeztetettek a már megszületett vadmalacok, hiszen testi fejletlenségük miatt csak 2-3 hétig tudják elviselni ezt az időjárást, azt is csak addig, amíg a koca a vacokban velük marad. A kisebb testűeket, az őzet és a muflont a magas hó miatt felfázás fenyegeti. A legjobban a szarvasok képesek elviselni a jelenlegi időjárási helyzetet - részletezte.
A társaság közlése szerint gondot jelent az is, hogy a vadállomány természetes táplálékfelvételi lehetősége nagymértékben leszűkült. A vadgazda ebben a helyzetben csak egyet tehet: amellett, hogy a szokásosnál nagyobb kalóriaigényt bőségesebb takarmányozással biztosítja, azt is lehetővé kell tenni, hogy a vadak el is jussanak a kijuttatott élelemhez. Az erdei utakon elvégzett "hóeltolás" nem csak az erdészeti gépjárművek, hanem a vad mozgását is segíti.
A vadászati tevékenység ebben az időszakban igencsak háttérbe szorul, hiszen az etetőknél összegyűlt vadat nem szabad zavarni. Bár az utak takarítása és a fokozott takarmányozás jelentős költségtöbbletet jelent a társaság számára, a jó vadgazda nem mérlegel. "A késlekedés vagy a cselekvés hiánya ugyanis több év kitartó munkáját veszélyeztetné, a vadállomány érdekeiről már nem is beszélve" - közölte a cég.

Forrás: MTI