Nyomtatás
Találatok: 1634
budakeszi vadasparkA  kifutóba fogadott két medvét hamarosan követi egy öttagú farkas család . 2010. február 17-én rendezte a Budakeszi Vadaspark a várhatóan legnagyobb sztárok első föllépését az újonnan épített kifutóban. Móric és Vackor a hónap elején érkeztek Veresegyházról.
Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője fogadta a bemutatóra és sajtótájékoztatóra érkezett vendégeket a vadaspark szabadtéri fogadóépületében. Elmondta, hogy reményeik szerint az új attrakció fontos vonzereje lesz a vadasparknak.
Rövid séta után a park csaknem legmagasabb pontján, a kilátó tőszomszédságában kialakított új kifutóban feltűnt a két új lakó, a rendkívüli sajtóérdeklődés ellenére magát szemmel láthatóan jól érző medvepár.
Móric, az ötéves, 310 kg-os hím, és Vackor, a kétéves, 210 kg-os nőstény  a Veresegyházi Medveotthon lakója volt korábban. A kitörésbiztos, három méter magas kerítésű, villanypásztorral is megerősített kifutóban játékosan hemperegtek a hóban a barnamedvék.

Amint azt Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője a ForestPress-nek elmondta, a medvék már nem folytatják a téli álmukat, mert rendszeresen és elegendő táplálékot vehetnek magukhoz. Napi mintegy 15 kg zöldséget fogyasztanak, és csak heti egy alkalommal kapnak húst. – Az idén immár 31. évébe lépő Vadaspark fő célkitűzése, hogy az Európában honos állatfajokat természetes közegükben mutassa be az érdeklődők számára. 35 állatfaj mintegy 150 egyede között mostantól „testközelből” megfigyelhető a barnamedve is. Ez az előrelépés is jól példázza a Budakeszi Vadaspark elmúlt évben kezdődött folyamatos, tudatos fejlesztését – mondta Zambó Péter, a vadasparkot üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az új medvekifutó ünnepélyes átadásán.  

A kifutó építése a tavalyi év végén kezdődött el. Egyrészt szükség volt egy olyan terület kialakítására, mely az állatok számára kényelmes és otthonos megoldást jelent, másrészt gondoskodni kellett a látogatók és az állatok biztonságáról is. Ez utóbbit szolgálja többek között a 3 méter magas, ún. kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor. Nem meglepő ez az aprólékos biztonsági rendszer, ha figyelembe vesszük, hogy a medvék nagy testsúlyához hasonlóan nagy testi erő társul. A barnamedve egyébként európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége.

A kifutóba kerülő két medvét hamarosan - a párzási időszak befejeztével — követi egy öttagú farkas család is.
Bene Zsolt, a vadaspark igazgatója köszönetet mondott a szakmai támogatásért a Magyarországi Állatkertek Szövetségének és a Veresegyházi Medveotthonnak.

– A medvék február elsején érkeztek, néhány napig „karanténban” voltak, majd ötödikén kiengedték őket a mintegy 3000 m2-es kifutóba, amit hamar belaktak, és immár láthatóan otthon érzik magukat a három barlanggal is rendelkező területen – tette hozzá az igazgató. Bene Zsolt elmondta, hogy a budakeszi létesítmény évente mintegy százezer látogatót fogad.
– A tavalyi jubileumi évben párhuzamosan kezdtük a látogatók kényelmét szolgáló és az állatok bemutatását érdekesebbé, vonzóbbá tevő fejlesztéseket – folytatta a Budakeszi Vadaspark igazgatója. – Többek között megépült az eddig nagyon hiányzó, pelenkázóval ellátott vizesblokk, megújult a főbejárat, és az új állatsimogatóban bárki megetetheti a muflonokat vagy megvakarhatja a dámszarvasok füle tövét. Nagy keletje van a terepi viszonyok között jól használható, kölcsönözhető babakocsiknak.
A következő év feladata az erdei iskola szolgáltatások kibővítése és a vadaspark információs rendszerének újragondolása, melynek első elemeként már látogatható a www.vadaspark-budakeszi.hu című megújult honlap.

Forrás: ForestPress