Nyomtatás
Találatok: 2062
agancsokKözel egy tonnára becsülik a Gemenc Zrt.-nél az ártéri erdő területén illegálisan gyűjtött agancsok mennyiségét
Az erdő és vadgazdálkodási társaság szerint a gyűjtők nem csak ezzel okoznak kárt, hanem zavarják az erdő állatvilágát is.

Az idősebb gímbikák egy része már elhullatta, a fiatalabbak többnyire a tél végén vedlik le agancsaikat, amelyeket sokan engedély nélkül szednek össze - mondta az MTI-nek Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője.

A gyűjtési engedéllyel rendelkezők évente mintegy 500 kilogrammnyi agancsot adnak le a társaságnak, becslések szerint ennek közel a duplája, 800-1000 kilogrammnyi trófea azonban nem kerül a kezükbe. Az illegális gyűjtők több százezer forintos anyagi kárt okoznak a Gemenc Zrt.-nek, amely ráadásul pontosabb képet kapna a vadállományról, ha az agancsok eljutnának hozzá - jegyezte meg az osztályvezető.

Tájékoztatása szerint a Gemenc Zrt. egy három kilogrammos hullajtott agancs kilogrammjáért nettó 1600 forintot fizet, az illegális felvásárlók azonban általában ennél 50-100 forinttal többet kínálnak. Fodermayer Vilmos kitért arra, hogy az állatvilágot is veszélyeztetik a trófeakeresők. Az elszántabbak a szénaetetőben töltik az éjszakát, hogy elsőként jussanak a hullott agancshoz, mások a sűrűbb erdőbe hajtják a szarvasokat, ahol könnyebben elhagyják "fejdíszüket".

A zavarás miatt az idei szezonban korábban ellett vaddisznókocák elhagyják vackukat, a malacok pedig könnyebben megfáznak, és magasabb arányú lehet az elhullás - hívta fel a figyelmet az osztályvezető. A gemenci erdő 20,5 ezer hektáros vadászterületén mintegy 3500 nagyvad, köztük 1500 gímszarvas él. A téli időszakban az állatok elhullását 1-2 százalékra becsülik a szakemberek.

Forrás: hirado.hu/MTI