Nyomtatás
Találatok: 1846
agancsgyűjtésFebruár első felétől már hullajtják agancsaikat a szarvasbikák. Ez az időszak egészen áprilisig húzódik. Ez az öt-hat hét egyéni és csoportban működő agancskeresőket vonz a Gemenc területére is. Az állat immár földön heverő fejéke ugyanis jó pénzért eladható a feketepiacon.

A gímszarvasok most hullajtják agancsaikat, ezért a gemenci erdőben is megszaporodtak az illegális gyűjtők. Kosaras Zoltán, az FVM Tolna Megyei Vadászati és Halászati Felügyelőségének vezetője egyértelműen fogalmazott: ezt a tevékenységet kizárólag az végezheti, akinek erre írásos engedélye van.

– Az elhullajtott agancs a vadászati törvény értelmében az illetékes vadásztársaság tulajdonát képezi – folytatta Kosaras Zoltán. – Akinek nincs engedélye, az megvalósítja a lopás vétségét vagy bűncselekményét, értékhatártól függően.

A már említett törvény végrehajtási rendelete ugyanis a hullott agancshoz is rendel úgynevezett vadgazdálkodási értéket. Ez jelenleg kilogrammonként ötezer forint. Egy agancs akár 4,5–5 kilós is lehet. Sajnos, a kereslet miatt nagy a csábítás. Jó a felvevőpiaca az agancsnak, amiből a feldolgozók a kabátgombtól kezdve a bicskanyélen át a kalapdíszig számtalan terméket készítenek.

A törvénytelen gyűjtők járulékos károkat is okoznak. Janács Gergely, a szekszárdi erdészet erdőművelési és vadgazdálkodási műszaki vezetője elmondta: nem ritka, hogy nekihajtják a sűrűnek a bikákat, hogy mielőbb potyogjon le az agancsuk. Ezzel együtt az összes vad nyugalmát megzavarják. Ilyenkor, a téli időszak végén az állatok amúgy is gyengébbek. A vackaikból kizavart, nem régen született vadmalacok nagy valószínűséggel megfáznak és elhullanak.

– Volt már rá példa, hogy ellenőrző utamon találkoztam illetéktelen agancsgyűjtővel – idézett fel egy esetet Janács Gergely. – Szerencsére értett a szóból és elhagyta zsákmánya nélkül a területet. Ha valaki egyébként nem hajlandó együttműködni, akkor a vadőr igénybe veheti és veszi is a rendőrség, illetve természetvédelmi őr segítségét is.

Jelentős károk érig a gemenci ártéri erdőt

Az illegális agancsgyűjtésnek a rendszeres ellenőrzés lehet az ellenszere – mutatott rá Kosaras Zoltán. Néhány helyen az erdőgazdálkodó bizonyos időszakra erdőlátogatási tilalmat rendel el. Bárki, aki ekkor belép az erdőbe, azonnal bírságolható. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. honlapunkhoz eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet: „ez a típusú anyagi haszonszerzés jelentős és közvetlen károkat okoz Európa legnagyobb ártéri erdejének állatvilágában. A zrt. tettenérés esetén minden jogi lépést megtesz az állatok védelmében”.

Forrás: Teol