Nyomtatás
Találatok: 1062
traktorról etetik a vadakatEgyre növekszik a vadgazdálkodók felelőssége Hóekével és traktorral kell olykor utat törniük a vadgazdálkodóknak, hogy a nagy hóban az állatok meg tudják közelíteni a nekik szánt takarmányt. A szokatlan mennyiségű hó és jég, a viszonylag hideg tél idején csak folyamatos etetéssel érhető el, hogy a vadállomány megfelelő kondícióban érje meg a tavaszt.
A kemény tél, a nagy havazás a vadgazdálkodást is megnehezíti. A hóval borított területeken az állatok nehezen jutnak táplálékhoz, a vadgazdálkodók munkája pedig sokkal több pénzt emészt fel, mint egy enyhébb szezonban. A jelentések márciusban készülnek csak el, de valószínű, hogy a rendkívüli célokra félretett összegekhez is hozzányúlnak a vadgazdaságok.
„A legfontosabb cél, hogy megfelelő törzsállomány maradjon tavaszra, minél kevesebb állat pusztuljon el a hidegben. így jó kondícióban lévő állomány kezdheti majd meg a szaporodást néhány hónap múlva" - mondta lapunknak Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára. Ennek érdekében az országszerte mintegy 1300 vadászterület majd mindegyikében folyamatosan etetik az állományt a szakemberek, olykor hóekével vagy traktorral vágnak utat a nehezen megközelíthető helyekhez. „Az állatok jól ismerik a traktor hang ját, tudják, mire számíthatnak. Ahogy az emberek elmennek, perceken belül tucatjával lepik el az etetőhelyeket" -mondta Pechtol János. Mindez azért is fontos, mert csak intenzív etetéssel lehet megelőzni a vadkárokat. Csak így lehet például a vaddisznókat távol tartani a mezőgazdasági kultúráktól. Az OMVK főtitkára szerint súlyos tévedés, hogy csak a vadászható fajokról gondoskodnak. Teljes erdei életközösség jelenik meg az etetőhelyeken, vagyis a vadgazdálkodással nemcsak azoknak az állatoknak a táplálkozását oldják meg, amelyekre vadászni lehet, hanem más fajokét is.
Az ország legnagyobb, javarészt erdővel borított árterén, Gemencen a hirtelen negyvencentisre duzzadt hóréteg időközben összeesett ugyan, de így is vastag hótakaró borítja a tájat. Fodermayer Vilmos, a vadászati osztály vezetője lapunknak arról számolt be, hogy a más időszakokban szokásos, heti háromszori etetést mindennaposra váltották, és nagyobb mennyiségű takarmányt juttatnak az állatoknak. A Gemencen igen gyakori fűzek és nyárfák úgynevezett nevelővágásával különösen a szarvasállomány etetését szolgálják. „A fakéreg hántásával, rágásával sokkal több vitamint és nyomelemet vehetnek magukhoz az állatok, mint bármilyen más takarmánnyal" -mondta Fodermayer Vilmos.

Forrás: Magyar Hírlap