Nyomtatás
Találatok: 1009
engedélyezett a fegyverviselés a nemzeti parkokbanAz amerikai nemzeti parkokban a hétfőn életbe lépett új szabályozás szerint engedélyezett a fegyverviselés.

A Grand Canyonban, a Yellowstone, a Yosemite és további mintegy 370 parkban a turisták ezentúl törvényesen viselhetnek akár csőre töltött puskát is - hangzott el az ABC News tudósításában.
A Barack Obama elnök által tavaly májusban - egy hitelkártyajogi törvénycsomaghoz csatolva - aláírt módosítás eltörölte azt a 25 éves szabályozást, amely tiltotta a parkok területén rejtett fegyver viselését. Az 1980-as évek óta fegyvert csak elzárva - az autók kesztyű- vagy csomagtartójában - lehetett a parkok területére vinni.
A tilalom megszüntetését támogatók szerint az új szabályozás összhangot teremt a fegyverviselésre vonatkozó, parkokon kívüli előírásokkal, az ellenzők viszont aggódnak, hogy véget ér a parkok nyugalma, megnövekedhet az erőszak.
Bill Wade, aki korábban a virginiai Shenandoah Nemzeti Park főfelügyelője volt, azt mondta, az Egyesült Államoknak ma a parkok a legbiztonságosabb területei. Szerinte balesetet okozhat például, ha valaki a sötétben lövöldözni kezd, mert gyanús zajt hall sátra körül, vagy ha megsebesítenek egy medvét, amely veszélyessé válhat.
Andrew Arulanandam, a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) közügyi igazgatója viszont más véleményen van. Szerinte a parkok egyáltalán nem olyan biztonságosak, mint azt sokan vélik, és mindenkinek, akinek engedélye van rejtett fegyver viselésére, joga van szükség esetén megvédeni magát és családját. Az NRA 7-8 éven át lobbizott a tilalom eltörléséért.
Az új szabályozás értelmében csak a látogatóközpontokban és a parkrendőrség hivatalaiban nem lehet fegyvert viselni, nem tiltja semmi azonban azok hordását például a parkok éttermeiben, moteljeiben és egyéb létesítményeiben.
Ezentúl az egyes szövetségi államokban érvényes fegyvertartási jog érvényesül a parkok területén is, 20 park kivételével, ahol érvényben marad a korábbi tilalom. A turistáknak azonban ügyelniük kell rá: a több államra kiterjedő nagy parkok esetében, amilyen például a Yellowstone, az államhatárok átlépésével a parkon belül is változnak az előírások.
Az Egyesült Államok nemzeti parkjainak 275 millió látogatójuk volt 2008-ban.

Forrás: MTI