Nyomtatás
Találatok: 1278
hivatásos vadász lelőtt két kutyátLelőtt két kutyát a Normafánál február elején a Pilisi Parkerdő Zrt. hivatásos vadásza - értesült az InfoRádió. A kutyákat egy férfi sétáltatta; az ebek a szomszédjáé voltak. Az erdészet szóvivője megerősítette információnkat. Lomniczi Gergely elmondta: kevesen tudják, de attól még törvény hatalmazza fel a hivatásos vadászokat arra, hogy kilőjék azokat a kutyákat, amelyek vadakat űznek, és a gazdájuk nincs a közelben. A Kutya magazin főszerkesztőjének az a tanácsa, hogy feltűnő színű nyakörvvel és csengővel sétáltassuk házi kedvencünket az erdőben.

A Pilisi Parkerdő Zrt. hivatásos vadásza két kutyát lőtt le Normafa térségében, mert azok egy őzsutát és egy őzgidát kergettek - mondta az InfoRádiónak az erdészet szóvivője, aki hozzátette: két vadász volt a helyszínen, az egyikük hiába kiáltott a kutyák gazdája után. Miután nem jelentkezett senki, a vadakat üldöző ebeket a másik vadász lelőtte.

Pár perccel később jelent meg egy ember pórázzal - kiderült, hogy ő sétáltatta szomszédja kutyáit. A kiabálást azért nem hallotta, mert mintegy 500 méteres távolságban lehetett. Lomniczi Gergely elmondta, az illető bevett gyakorlata volt, hogy a parkolóban kiengedte a kutyákat, amelyek futottak, amerre láttak.

A szóvivő hangsúlyozta: az erdész a vadászati törvény értelmében lelőheti a vadat űző vagy támadó kutyát, márpedig ez a két eb egyértelműen üldözte a vadakat. Ráadásul tél végi időszak van, amikor az erdőben élő állatok már legyengült állapotban vannak, így ilyenkor a gazdájuktól eltávolodó kutyák veszélyesek lehetnek. Évente több elhullást okoznak az ilyen esetek - fűzte hozzá.

Lomniczi Zoltán kiemelte: a természet, a vadállomány és a kutyák védelme érdekében is a gazdáknak pórázon kellene sétáltatniuk az állatot a természeti vagy vadászati területen.

A Kutya magazin főszerkesztője is azt hangsúlyozta, a vadászati törvényben is szerepel, hogy ha kivisszük a kutyánkat az erdőbe, akkor nagyon feltűnő színű nyakörvre csengőt érdemes tenni, mert a hangtól a vad megriad, és a vadász is tudja, hogy valahol a közelben van az eb gazdája.

Harcsás Márta hozzátette: már lehet kapni olyan hosszú pórázokat, amellyel 10-15 méter mozgásteret is lehet biztosítani a kutyánknak.

Forrás: Inforádió