módosult a vadászati törvényA jövőben csak szakirányú végzettséggel rendelkező ember vezethet vadászatot

Körkép - Változott a vadászati törvényt módosító minisztériumi rendelet. A jövőben például egész évben lehet vaddisznóra lőni. 
Több pontban is módosult a vadászati törvény végrehajtásáról szóló, legutóbb 2004-ben megváltoztatott minisztériumi rendelet - tudtuk meg Gagyi Istvántól, a megyei vadászkamara elnökétől. Az egyik fontos változás, hogy a jövőben egész évben lehet vadászni vaddisznóra. A kamarai elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az íratlan szabályok szerint a vadászok ezentúl sem lőnek vemhes, vagy a malacait vezető kocára. További változás, hogy míg eddig külön lőjegy és különféle azonosító jel „kísérte" a vadat, mostantól ezeket összevonják, és a vadkísérő jegy révén az elejtéstől a feldolgozásig nyomon követhető lesz az állat. Az új rendelkezés értelmében a jövőben csak olyan személy vezethet vadászatot, aki legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezik. Gagyi István szerint ez a szigorítás szakmailag indokolt, és várhatóan nem jelent nehézséget a vadászatra jogosultaknak, hiszen a jogszabály értelmében eddig is kellett alkalmazniuk hivatásos vadászt. Az új rendelet a vadasparkok és vadaskertek létrehozásának szabályait is módosította: a jövőben ehhez is hatósági engedély szükséges. Új előírások vonatkoznak a földtulajdonosok vadászati közösségeire is, ám ez egyelőre a gyakorlatban nem jelent problémát, hiszen a vadászterületeket 2017-ben osztják újra.
- A megyében bejegyzett 54, vadászatra jogosult társunk várhatóan jó eredménnyel zárja a február végéig tartó vadászati szezont – tette hozzá Gagyi István. 
A vasi, vadászatra jogosultak az elmúlt, 2008-2009. évi szezon során 853 millió forint bevételt produkáltak, ebből 820 millió forint volt a kiadásuk. A megyében gazdálkodók tavaly 17 ezer 900 hektárnyi területre jelentettek be vadkárt, ez összesen 161 millió forintnyi kiadást jelentett a vadásztársaságoknak. A vendégvadászok száma a gazdasági válság miatt
stagnál: a legtöbben Ausztriából, Németországból és Olaszországból érkeznek megyénkbe. 
Vas megyében egyébként 1636 sportvadász és 109 hivatásos vadász neve szerepel a regisztrációban. A vadászok között immár 44 nő is van, a 70 év feletti vadászok száma pedig meghaladja a nyolcvanat. A megyében az országos vadászkamara vasi szervezete mellett Vadászati Védegylet is működik, e két szervezet közös igyekezettel próbálja javítani a vadászok, a vadászat megítélését.


TELJESÍTIK AZ ELŐÍRT TERVET

Bár az összesítésekre még várni kell, azt már most tudni lehet, hogy # megyében regisztrált vadászatra jogosultak teljesítették a szezonra előírt és jóváhagyott kilövési terveket. Gímszarvasból 3 ezer 200, dámszarvasból 140 darabot kellett el ejteniük, muflonból 23, őzből 4 ezer 700, vaddisznóból pedig 6 ezer darab szerepelt a kilövési tervben. A jogszabály egyébként plusz-mínusz tízszázalékos eltérést engedélyez, ezen belül nem szankcionálják a vadászatra jogosultakat.

Forrás: Vas Népe

0
0
0
s2smodern
powered by social2s