Nyomtatás
Találatok: 1873
moszkvai vadászati kiállítás2009. február 18-21. között Moszkvában lezajlott a hetedik „Vadászat, Horgászat, Pihenés - 2010 Tavasza” és a negyedik „Oroszország vadászati Világa” elnevezésű kiállítás.
A „Vadászat, Horgászat, Pihenés” c. kiállítás immár hagyományosan évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül megrendezésre a Krokusz Expo kiállítási területen, több, mint 300 cég részvételével (idén 320 cég volt jelen). A kiállítást az Orosz Vadász-, Horgász-szövetség (Roszohotribolovszojuz) és az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium (Minszelhoz) szervezte. A rendezvényre általában ötvenezer vendég látogat ki (melyek 30%-a szakember!), s idén is hasonló érdeklődést várnak a szervezők.

A kiállítás 5 nagy részre lett felosztva: vadászat (vadász és sporteszközök, fegyverek és azok kiegészítői, felszerelés, ruházat, lábbelik, vadásztrófeák), horgászat-halászat (horgászbotok, felszereléseik, horgok, damilok, spinningek, úszók, különböző típusú csalik), pihenés eszközei (terepjárók, kétéltű járművek, csónakok és motorcsónakok, légpárnás és szántalpas járművek, quadok, kerékpárok), turizmus (utazási vállalatok, turista cégek), a nép egészsége (a természetben eltöltött idő kellékei, sátrak, melegítő-berendezések, mentőkellékek és segítségnyújtó eszközök, a népi gyógyítás kellékei, méz, balzsamok, esszenciák). Ezentúl még sok meglepetés várta a látogatókat, lézeres céllövölde, késdobálás vetélkedő, vadászkutyák kiállítása, állatkitömés, trófeakészítés, távirányítású autók és helikopterek bemutatója.
A 25 orosz régióból érkezett cégeken kívül jelen voltak bolgár, fehérorosz, magyar, kanadai, lett, újzélandi, norvég, USA, ukrán és Dél afrikai kiállítók is. Magyar részről a Vértesi Erdészeti és Faipari RT. és a Magyar - Szibériai Vadászat Kft. rendelkezett önálló standdal. Mezőgazdasági attasénknak alkalma volt találkoznia kiállítókkal, valamint Eduard Benderskijjel, a Roszohotribolovszojuz elnökével és munkatársaival, akik szorgalmazták a szorosabb magyar-orosz együttműködést a vadászat és horgászat terén. Tekintettel arra, hogy nemrégiben orosz gyerekek csoportja vehetett részt egy élményekben gazdag természetjáró túrán Magyarországon, a Roszohotribolovszojuz munkatársai várják egy magyar gyerekcsoport oroszországi utazását. A beszélgetés folyamán a partnerek elmondták, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, mely szerint az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium hatásköréből a Természeti Erőforrások Minisztérium felügyelete alá helyezi át az ún. állati világ objektumai használatának szabályozását és védelmét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utóbbi tárca eddig csak a ritka és a kihalás veszélye alatt álló állatfajok védelme vonatkozásában volt illetékes, mostantól pedig a vadászat és állatállomány szabályozása is felelősségi körébe tartozik. (Ez az első lépések egyike azon profiltisztítási elképzelések közül, melyet még a tavaly év végén a Föderális Monopolellenes Bizottság javasolt, s mely alapján a Minszelhoz 62 funkcióját fogják megszüntetni, ill. más főhatóságnak átadni).
A kiállítást meglátogatta Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet is, akit a magyar vállalatok tájékoztattak a meglepően nagymértékű érdeklődésről.

Forrás: MTI