gemenci kisvasútLezárta a nemzeti parkhoz vezető utat a német férfi.
Sorompóval zárt le egy utat Kleinz Waldemar német vállalkozó a Gemenci-erdő északi csücskénél, mert zavarta a helyi kisvasút bárányfoki végállomásához irányuló forgalom. Mivel az érintett terület nemcsak felszállóhely a keskeny nyomtávú vasútra, hanem a Duna-Dráva Nemzeti Parknak van ott egy kiállítóháza, az út lezárása veszélyezteti a térség turizmusát.
„Az út mindig is közcélokat szolgált, ennek ellenére annak idején valamilyen rejtélyes okból eladták. Most a német vállalkozó úgy kezeli, mintha a sajátja lenne" - mondta lapunknak Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. Hozzátette, a kisvasút jelenleg az előző megállóig, Keselyűsig közlekedik.

„A bárányfoki vonalat fönntartjuk, de rendszeres forgalom nincs rajta" mondta lapunknak Csontos Péter erdészetvezető. Kifejtette, a német vállalkozóval már többször tárgyaltak. Kleinz Waldemar azt követeli, hogy az erdészet tartsa rendben az utat, valamint fizessen fejpénzt a turisták után. Csontos Péter szerint a legjobb lenne a kérdéses földcsíkot köztulajdonba venni, de erre csak az önkormányzatnak lenne joga.
„Nagyon ideges vagyok, nem akarok erről a témáról beszélni. Az erdészet állandóan tönkreteszi az utamat, ha ennél többre kíváncsiak, forduljanak a nemzeti parkhoz vagy hozzájuk" - mondta lapunknak Kleinz Waldemar. A nemzeti park, az erdészet és a vállalkozó közötti vita ismert a területileg illetékes szekszárdi önkormányzat előtt, amely az ügyben mára ígért bővebb tájékoztatást.

Forrás: Magyar Hírlap