Nyomtatás
Találatok: 1213

őzcsapatAz elmúlt évről eddig beérkezett adatok szerint csökkenő mutatók mellett veszteséges a vadászatra jogosult szervezetek összteljesítménye Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Kasuba András elmondta: bár az adatok összesítése még tart, az eddig megismert számok alapján a megye 3840 hektár vadföldön és 750 hektárnyi vadlegelőn gazdálkodó 68 vadászatra jogosult szervezete 2009-et mintegy 820 millió forint bevétellel és 860 millió forint kiadással zárta. Ez azt jelenti, hogy immár harmadik esztendeje veszteséges a vadgazdálkodással foglalkozók megyei összteljesítménye, amely 2008-ban öt-öt millió forinttal alacsonyabb bevételi és kiadási szint mellett hasonló mértékű, azaz negyvenmillió forintos deficitet mutatott – fogalmazott a szakember.

Az okokról szólva kiemelte: a tavalyi, aszályos nyár folyamán az önellátásra berendezkedett vadásztársaságok jelentős része nem tudta megtermelni vadállománya téli takarmányszükségletét. A készleteket így az érintettek a rendkívül kedvezőtlen piaci árak mellett is vásárlással kényszerültek feltölteni.

Az idei télen kijuttatott takarmánymennyiségről egyelőre még nem állnak rendelkezésre pontos információk, ám annyi már látszik, hogy az előző évihez hasonló nagyságrend: körülbelül 600 tonna szálas, 2500 tonna szemes, 200 tonna lédús takarmány és 500 tonna táp fogyott – tájékoztatott Kasuba András.

Ami a vadállomány és a vadászatok eredményességének alakulását illeti, szinte minden tekintetben visszaesés tapasztalható a korábbiakhoz képest. A kedvezőtlen időjárás miatt csökkent a megye apróvad – mezei nyúl és fácán – állománya. Előbbiből általában 25-27 ezret, utóbbiból 56-57 ezret lőnek ki a vadászok egy-egy szezonban. A tavalyi adat azonban várhatóan mindkét esetben kevesebb lesz egy-két ezerrel – vélekedett a kamarai titkár.

S bár őzbakból a 2008. évvel nagyjából azonos számút ejtettek el ezen a vidéken, az aranyérmes trófeák száma ugyancsak csökkenő tendenciát, közel 30 százalékos visszaesést mutat.

Kétezer kilőtt őzbakjával és nyolcvanöt aranyérmes trófeájával azonban Jász-Nagykun-Szolnok megye továbbra is őrzi vezető pozícióját, apróvadas vadászterületként pedig dobogó körüli helyét az országos rangsorban – tette hozzá a vezető, aki az idei esztendő kilátásairól szólva utalt rá: egyelőre nem úgy tűnik, hogy javulnának a vadgazdálkodás feltételei.

Az Alföldön kialakult belvizes elöntések és az előrejelzésekben szereplő árvizek a tavasz folyamán előre láthatólag jelentősen megnehezítik majd az apróvadak természetes szaporodását. A közelmúltban megszigorított jogszabályi előírások pedig a vadászatra jogosult szervezeteknek okoznak komoly fejtörést.

Forrás: MTI