Nyomtatás
Találatok: 1799
rókaA rókanász ürügyén került szóba a múlt héten a róka - érdemes utánanézni, hogy ezzel a kedvelt mesehőssel kapcsolatban milyen valótlan állítások jelentek meg a szakmai munkákban.

Kedvelt szerzőm, Miskolczi Gáspár XVII. században írt könyvében is csodálatos történeteket olvashatunk a rókáról. Azt írja például, hogy amikor a kutyák üldözik, akkor lévén eszébe, hogy már tovább nem szaladhat, az ő lombos farkát meghugyozza és a közelben érdeklő agarakat azzal csapdossa arcul, mellynek büdösségét az ebek nem szenvedhetnék, elállnak róla". Ezzel szemben a kutyák, ha elérik a rókát, lefojtják - hogy honnan vette a jeles szerző, amit leírt, talány.

Az sem utolsó állítás, hogy holtnak tetteti magát és amikor „reá mint meghalt dögre, a madárkák felesen szállnak, azokat hirtelenséggel mind felfaldossa". Jó fantázia kellett annak kitalálására, hogy a darazsak ellen úgy védekezik, hogy egy lyukba bebújva farkát kinn hagyja ..midőn a darázsok derekasan farkas szőre közé ragaszkodnak, onnét kimenvén vagy kőhöz, vagy valami fához erősen hozzáveri a farkát, és így a. dará-zsokat megbágyasztván onnét kirázza és megeszi". A farkát egyébre is használja Miskolczi Gáspár szerint, mert azt írja, hogy: „A vízparton járván a halak után is csudálatosán incselkedik, az ő lombos farkát a vízbe nyújtja, melynek bojtos szőri közé az apróbb halacskák odaakadozván hirtelen kirántja őket és megeszi." Nem rossz történet, de a komoly kutatások alapján írt szakkönyvekben sehol nem találunk erre utalást.

Hogy a rókával kapcsolatos valótlanságokra feltegyük a koronát, idézem Raff György 1846-ban megjelent könyvéből a következő csudás történetet, ahol a róka saját magáról beszél: „Ha engem a balhák felettébb kínoznak, s azok túl egyszerre akarok megszabadulni, egy csomó mohot, vagy valami olyast veszek a számba, aztán seggel a vízbe megyek, de igen lassan, s mindig beljebb-beljebb, hogy a balháknak legyen ideje lassan a nyakamra mászni, s a nyakamról a fejemre, innen az orromra, s végre az orromrul a csomó mohra vagy szénára. Ha már mind a szénán vannak, hirtelen elbukom, s azt elbocsájtom, s ímeképp egyszerre megszabadulok eme utálatos hóhéroktul." Ügyes mese, csak az a kérdés, hogy a rókában miért van rengeteg bolha, ha ezt így el tudja intézni.
Néhány bizarr állítást soroltam azok közül, amit a rókára ráfogtak.

Forrás: Kisalföld