Nyomtatás
Találatok: 1807
orvvadászok végeztek a szarvasbikávalA Kisvárdai Rákóczi Vadásztársasághoz érkezett bejelentés alapján hétfőn délelőtt, Papp Ferenccel, a vadásztársaság vadászmesterével, valamint Dávid László hivatásos vadásszal mentünk a helyszínre, a Pap Jéke közötti területre.
Egy körbekerített gyümölcsös kerítésén kívül, s a kukoricaföld között, egy akácos erdősávban egy termetes gímszarvas bika tetemét találtuk meg. A tetem több mint két mázsás. Agancsát vagy levedlette, vagy az orvvadász/ok/ távolították el.

– Nagy a valószínűsége, hogy az állat, egy szépen fejlett szarvasbika – mondta Dávid László hivatásos vadász, vadőr– lövés következtében pusztult el. Csak a boncolást követően tudunk többet elhullásának okáról. Így az agancs nélküli szarvas értéke több mint egymillió forint.

Milliós károk a vadállományban

A vadásztársaság területen már évtizedek óta komoly gondot fordítanak a területen élő vadállomány életfeltételeire. Az orvvadászok, fegyverrel, hurkolással több milliós károkat okoznak a vadállományban. Ez az elhullt bika kb: 8–9 éves lehetett. A ricsikai erdő közelsége s a papi, jéki terület kedvelt helye az itt élő vadállománynak. Nagy veszteség érte a vadállományt. Hiszen nemcsak a vad értéke, hanem az utódlás szempontjából, az átörökítő jó tulajdonságok szempontjából is. A termet, az agancsforma határozza meg felbecsülhetetlen értékét. Ismeretek birtokában megállapították, hogy az elpusztult állat agancsa kb: 8–9 kilogramm volt. A nagyvadak mellett, a fácánok, nyulak, vaddisznók, őzek s a gímszarvas él a területen. A vadásztársaság területén a szarvas állományt mintegy harmincra becsülik a szakemberek. Legutóbb a ricsikai erdőben 29 borjút s hat bikát számoltak meg a vadászok.

Értő/k/ ember/ek/ keze nyoma

A boncoláskor derült ki, hogy az állatnak hiányzik az úgynevezett elcsökevényesedett szemfoga. Ez azt jelenti, hogy értett a vadászathoz az elkövető/k/, hiszen a vad elejtésének igazolása ezen fogak kivétele. A kivett fogak környékén még felfedezhetőek voltak a késvágás nyomai. Ezekből ékszereket készítenek, kicsiszolt állapotban, ezüst, vagy arany foglalatba helyezve. Ez az úgynevezett „gyöngyfog” igazolja a vadászt, az elejtett állat birtokbavételét. A boncolást követően megállapítást nyert, hogy a lövés a szügyén érte a vadat és a szegyén távozhatott, mintegy 7 centiméteres nyílással. Vadászati szaknyelven alacsony lövést kapott.

A Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított a bűncselekmény elkövetőjének felderítésére.

Forrás: Szabolcs Online