rókatetemekHatvan rókatetem hever másfél hete Dunaszeg határában: egy olvasónk találta meg az állatokat. A túlszaporodott állomány vadászata után az erdőgazdaság vállalta az elföldelésüket: erre azonban nem került sor. Ígérik: napokon belül eltűnnek a rókatetemek.
Másfél hete a falu határában, viszonylag eldugott helyen vett észre a hóban körülbelül hatvan rókatetemet egy helyre összehordva a dunaszegi Bakos Attila. Most vasárnap ismét arra vitt az útja, s az elhullott állatokat ugyanott találta, némelyik már oszlásnak indult: a férfi így a helyi önkormányzatot is megkereste az ügyben. Az Öreg-Duna felé, az árvízvédelmi töltésnél lévő átemelő zsiliptől nem messze találhatóak a tetemek. Portálunk utánajárt, miként kerülhettek oda. Kiderült, a megyei vadászkamara vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottsága kezdeményezésére február nyolcadikától négy napon át a túlszaporodott rókaállomány szabályozása s fertőzöttségi vizsgálatuk érdekében vadászatot tartottak. ˝Kotorékos ugratással˝, éjszakai fényszórós vadászattal is gyérítették az állományt.

Tizenöt megyei vadászterületről összesen kilencvenhét rókát lőttek ki: a teríték egy részét – a megyei hatósági állatorvosok segítségével – az évente kötelező veszettségvizsgálatra Budapestre szállították. Az ünnepélyes terítékkészítésre és eredményhirdetésre a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. patkányosi vadászházában került sor: vélhetően innen kerültek végül a rókák Dunaszeg határába.

A megyei vadászkamaránál megtudtuk: a megállapodás szerint az erdőgazdaság vállalta, hogy szakszerűen elföldeli a maradék mintegy hatvan tetemet.

Úgy gondolták, hogy nem a közeli ATEV fehérjefeldolgozóba viszik, hanem elássák az elejtett rókákat.

Nem volt értelme ugyanis mind a tizenöt vadásztársaságnak visszavinnie a náluk elhullajtott állatokat. Az erdőgazdaságnál azt mondták: úgy gondolták, hogy nem a közeli ATEV fehérjefeldolgozóba viszik, hanem elássák az elejtett rókákat. Másfél héttel ezelőttig hűtőben tárolták az állatokat, s azt tervezték, ezután elföldelik a tetemeket. A törvényi kötelezettség azonban előírja, hogy nem lehet egy verembe tenni az összes rókadögöt, s a fagyos föld miatt sem volt lehetőség az elásásukra. Orbán Tibor vezérigazgató azt ígérte: néhány napon belül eltűnnek a dunaszegi határból a rókatetemek.

Forrás: KO