Nyomtatás
Találatok: 1337
vadaskertEgyre keresettebbek a biztos eredménnyel kecsegtető vadászati lehetőségek.
Egyes vélekedések szerint a vadaskertek lehetnek a mostani, válsággal terhelt időszak nyertesei, az efféle vadászati lehetőség iránt ugyanis már most növekvő érdeklődés tapasztalható. A vadaskertekről nemrégiben új szabályokat hoztak, amelyek tisztább viszonyokat teremthetnek.
Gyakorta előfordul, hogy az erdőket, a mezőket járó emberek fiatal vadat találnak, és, úgy döntenek, hazaviszik a zsenge korú egyedeket. A vadat aztán a kertben vagy a többi háziállat mellett felnevelik, például azért, hogy később a kifejlett példányokat értékesítsék. Ugyanakkor ezt a sokszor jó szándék vezérelte magatartást a törvény tiltja, kimondva, hogy a vadon élő állatok az állam tulajdonában vannak, s azokat csak olyanok foghatják be, ejthetik el, akik rendelkeznek a szükséges engedéllyel, jogosultsággal.

Mindez persze nem újdonság; nem úgy, mint a földművelésügyi minisztérium közelmúltban életbe lépett rendelete. E jogszabály mások mellett arról szól, hogy a nagyvadat kizárólag vadaskertben, vadasparkban vagy úgynevezett vadfarmon szabad tartani, s ott is csak a szükséges papírok birtokában. A passzusok megalkotását a Nyírerdő, Zrt. szakemberei üdvözölték. Úgy vélik, az új szabályok megszüntetik annak lehetőségét, hogy a vadat házaknál vagy rendezetlen helyzetű kertekben tartsák. A zilált viszonyok felszámolása pedig több előnnyel is járhat. Leginkább azzal, hogy a kertekben, parkokban tartott nagyvadállomány megfelel majd az állat-egészségügyi kívánalmaknak, s genetikai szempontból is javulás várható.

A mögöttünk hagyott időszakról szólva a Nyírerdőnél elmondták, hogy némiképp csökkent a vadaskerteket felkereső vadászok száma. A mérsékelt visszaesést a Nyírségben egyértelműen a válság számlájára írják, ám azt közölték: az ágazat viszonyait szemlélve a vadaskerteké lehet a jövő. A szakemberek ugyanis úgy vélekednek, hogy az egyre elviselhetetlenebb mértéket öltő mezőgazdasági és erdei vadkárok miatt a szabad területeken élő nagyvadak létszáma feltételezhetően nem emelkedik. S ez talán szerepet játszhat abban, hogy a puskát ragadók a jövőben a vadaskerteket válasszák. Merthogy - számoltak be lapunknak a Nyírerdő szakemberei - a vadászati kedv érezhetően javul. Egyre többen érdeklődnek a rövidebb idő alatt, biztos eredménnyel kecsegtető vadaskertek kínálata iránt, s nemcsak belföldről, hanem külföldről is. A Nyírséget például a német és az osztrák vadászok mellett előszeretettel keresik fel dánok, spanyolok és portugálok, miként újabban rendszeresen érkeznek vendégek Oroszországból is. A Nyírerdő Zrt.-nél persze nem bízzák a sikert a véletlenre: nagy hangsúlyt fektetnek önmaguk reklámozására - a jó hírverés a jelek szerint egyre inkább elengedhetetlennek mutatkozik. Emellett fontosak a szakmai rendezvények és a kiállítások. Az év elején megrendezett renoi világkiállításon való szereplésétől például azt várja a Nyírerdő, hogy a tengerentúli piacokon is megvetheti a lábát.

Forrás: Magyar Nemzet