Nyomtatás
Találatok: 1046
terjed a veszettség erdélybenÚjabb veszettséghullámot hozhat a tavasz Erdélyben: a vadállatok által terjesztett kór évek óta jelen van Románia több megyéjében. Marosvásárhelyen ugyan az elmúlt évekhez képest kevesebb esetet regisztráltak, de Szilágy megyében tizenkét települést kilencvennapos vesztegzár alatt tartanak: négy helységben még a múlt év végén rendelték el a karantént,
nyolc községben viszont a napokban lépett életbe a szigorú rendelkezés.


Kovászna megyében idén alig két hónap alatt hat veszett rókát és egy fertőzött farkast azonosítottak, ezért az állategészségügyi igazgatóság karantént rendelt el azokon a településeken, ahol a fertőzött állatok felbukkantak. Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos lapunknak elmondta: még 2006-ban kezdték követni a járvány terjedését, amely két évvel ezelőtt tetőzött.

Hargita megyében szintén két évvel ezelőtt volt a legkiterjedtebb a járvány, szakértők szerint nemcsak azért, mert a tulajdonosok elhanyagolták a háziállatok oltását, és figyelmen kívül hagyták a higiénés szabályokat, hanem azért is, mert éveken át gondozatlan volt a vadállomány. Pedig a térségben rengeteg a róka: több mint négyezer példány él a Hargita megyei erdőkben.

A korábbi években a járvány súlyosbodásakor a Hargita megyei településeken szisztematikusan ellenőrizték a magántulajdonban lévő állatok kötelező oltását, a kóbor állatokat befogták. A vadállatok oltását egy éve uniós alapokból oldotta meg a megyei állategészségügyi igazgatóság, hasonló intézkedésre tíz megyében került sor országszerte. A rókák számára repülőgépekről szórtak szét oltóanyagot tartalmazó eleséget.

A korábbiakhoz képest a következő hetekben várhatóan több veszett állatot találnak majd Erdélyben, mert a párzási időszakban a vadak gyakrabban találkoznak és verekednek össze, így gyorsabban terjed a fertőzés.

Forrás: Echo TV