Nyomtatás
Találatok: 1551
orvvadász puskaOrvvadászaton értek két nagykanizsai személyt Ortaháza és Gutorfölde között a Zalaerdő Zrt. hivatásos vadászai. Az elkövetők éppen két szarvastehén húsával tartottak kifelé a nádasból. Minderről maguk a vadászok számoltak be lapunknak tegnap délután a szentpéterföldei vadászháznál, ahova a rendőrségi vizsgálat után a két kilőtt szarvas maradványait szállították.

- Csak a véletlennek köszönhető, hogy észrevettem őket - mondja Nagy Gábor. - Mentem az úton, amikor arra lettem figyelmes, hogy az egyik nyiladékban két férfi jön kifelé, a kezükben a lelőtt szarvasok húsával. Azonnal megálltam, s elindultam feléjük, erre ők menekülni kezdtek, egyenesen be a nádasba.
A rapsicokat tetten érő Nagy Gábor közben telefonon értesítette a vadásztársait, illetve jelezték az esetet a rendőrség felé, így megindult a bekerítő hadművelet. A két nagykanizsai férfit végül a lenti rendőrök fogták el.

Közben a nádasban megtalálták a két szarvas maradványait, valamint azt a vérrel jócskán átitatott területet is, ahol az értékes húsokat szakszerűen kicsontozták.
- Évről évre egyre komolyabb károkat okoznak az orvvadászok - tudtuk meg a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének vadászati műszaki vezetőjétől, Egle Zoltántól. - Csak tavaly 54 vad írható a rovásukra, egyedül a mi területünkön. Ez többmilliós károkozás, arról nem is beszélve, hogy az orvvadászat milyen veszélyes lehet.
A Zalaerdő Zrt. munkatársai néhány jellemző esetről számolnak be. Eszerint az orvvadászok két autóval járják éjszakánként a vad által kedvelt helyeket. Az egyik gépkocsiból megvilágítják a kiszemelt állatot, a másikból pedig leadják a lövést. Találat esetén az orvlövész azonnal elhagyja a helyszínt, míg a másik autóban ülők hozzákezdenek a vad feldolgozásához. Ha sikerül is rajtakapni őket, általában azzal védekeznek, hogy ők nem lőttek, csak találták az elpusztult állatot. Így abban bízhatnak, hogy csupán lopásért kell felelniük. Fegyver egyébként a vadászok elmondása szerint a helyszínen most sem került elő.

- Egy szarvastehén eszmei értéke kétszázezer forint, a bikáé az agancs méretétől függően fél- és kétmillió közötti - teszi hozzá Egle Zoltán. - Ha mindehhez hozzátesszük még a hús árát, ami körülbelül hatvanezer forintnak felel meg, akkor könnyen ki lehet számítani, mekkora kár éri a vadgazdálkodót, miközben a rajtakapott orvvadászokat a legtöbb esetben pénzbírsággal sújtják.
Az ügy kapcsán érdeklődtünk a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon is, ahol Csizmazia Péter sajtóreferens elmondta: a történtek kapcsán a lenti rendőrkapitányságon vannak folyamatban intézkedések, ám a részletekről emiatt csak a keddi napon tudnak beszámolni.

Forrás: Zalai Hírlap