Nyomtatás
Találatok: 1197
fókavadászatAz Európai Unió tagállamainak tiltakozása ellenére a kanadai hivatalnokok kiálltak a fókavadászat mellett, mivel a hagyománnyá lett vadászat alapvető megélhetést nyújt az elszigetelt kanadai népcsoportoknak.
Az állatok jogait képviselő aktivisták durva húzásnak titulálták a vadászati engedélyt, mivel nagyon nehéz nyomon követni az állatok leölésének módját, ami ráadásul tizedeli a fókapopulációt. A fókavadászok és a kanadai halászok és vadászok egyesülete azt állítja, hogy a hagyományos esemény abszolút humán körülmények között zajlik. A vadászatból összegyűlt pénz egészét pedig az elszigetelt kanadai népközösségek megsegítésére fordítják.

"Az emberek azt gondolják, hogy mi kanadaiak elraboljuk a fókabébiket, megkínozzuk és elevenen megnyúzzuk őket. De ez nem így van!" állítja Gail Shea, szakminiszter. "Most az európai kontinens lakóit is bevontuk döntésünkbe, vállalva annak politikai következményeit. A politikusok természetesen a szavazók elvárásainak szeretnének megfelelni." tette hozzá Shea. Az évi vadászat nélkül nem lehetne ellenőrizni a fókák populációját, amely így túllépné az optimális 5-6 millió példányt.

Az Európai Parlament szakértő bizottsága támogatta azt a projektet, mely szerint be kellene tiltani a fókahús importálását az összes uniós tagállamba. A bizottság embertelennek jellemezte a fókavadászatot. Az előírásoknak megfelelően a vadásznak meg kell bizonyosodnia arról, hogy az állat meghalt oly módon, hogy nyúzás előtt lelövi. Innen ered a fotókról jól ismert, jégen szétfröccsent vér. Törvény védi a fa 10-21 napos, még fehér bundás fókakölyköket, ezek vadászata továbbra is szigorúan tilos.

Csak 2006-ban az 5,5 millió dollár értékben importáltak fókaprémet, fókahúst és olajat az uniós tagállamokba, ebből Németország 1,6 millió dollár értékben vásárolt fókavadászatból származó termékeket. A fókabőr legnagyobb részét Norvégiába, Oroszországba és Kínába szállítják, ahol ruhák készülnek belőle.

Forrás: Háziállat