ibériai hiúzMár három ibériai hiúz pusztult el fogságban december óta, miközben a szakemberek régóta fáradoznak a faj megmentéséért.
Egyelőre fogalmuk sincs a spanyoloknak, hogy miért megy tönkre az állatok veséje. Az ibériai hiúz a világ legveszélyeztetettebb macskaféléje. Már csak 200 példány él szabadon a dél-spanyolországi védett területeken, miközben a 20. század kezdetén még 100 ezer hiúz élt szerte az Ibériai-félszigeten.
Az egy méterre is megnövő hiúzt a vadászat, az élőhely csökkenése, és a táplálékuk drasztikus megcsappanása sodorta a kipusztulás szélére. 2003-ban a madridi kormányzat programot indított megmentésük érdekében: szaporító központokat állítottak föl, hogy elegendő szabadon engedhető egyedet segítsenek a világra.

A két helyen létrehozott parkban 72 állatot tartottak, de közülük már három is elpusztult december óta. A szakemberek szerint mindegyik esetben krónikus vesebetegséget állapítottak meg náluk, és ami különösen aggasztó, hogy minden harmadik hiúzban is kimutatták a betegséget, amely kizárólag a fogságban élő állatoknál jelentkezik.
A problémával már számos terület szakértője foglalkozik, de egyelőre nem tudják, hogy mi okozza a járványos megbetegedéseket.

Forrás: Index