Nyomtatás
Találatok: 2178
szigorítják a fegyvertartási szabályokatJelentősen szigorít a kormány a fegyvertartási szabályokon. A rutintalanabb sportlövők nem vihetnék haza fegyverüket, hanem a klubban, vagy akár a rendőrségen kellene tárolniuk azokat. A sportlövőknek a fizikai alkalmasság mellett pszichológiai teszteken is meg kell felelniük.
Ezentúl hároméves sportlövői tevékenységhez, illetve pszichológiai vizsgálathoz kötik a fegyvertartási engedélyt - számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Forgács Imre, igazságügyi és rendészeti miniszter a szerdai kormányülés után.

A kormány döntése értelmében az igazolt egyesületi tagság mellett az érintetteknek szüksége van az országos sportági szakszövetség által megállapított A, vagy másodosztályú minősítésre - szögezte le a miniszter.
Forgács Imre aláhúzta: az új szabályok szerint a pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is.
A versenyzőkről szólva kiemelte: engedélyük hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál, az új szabályok értelmében, a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályairól szólva a szakminiszter elmondta: a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a tárolóhely, a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

Általában is szigorodnak a fegyvertartási szabályok - közölte Forgács Imre azzal, hogy a szigorúbb tárolási feltételek megteremtésérére féléves moratóriumot ír elő a rendelet, e szerint ennek augusztus 31-ig kell megfelelni. Hozzátette: ha a fegyvertartók átmenetileg, hosszabb utazás, vagy más ok miatt nem tudják teljesíteni a fegyvertartási előírásokat, akkor a kérhetik azt a szolgáltatást, hogy a rendőrség átmeneti ideig, maximum 180 napig tárolja a fegyvert.

A kormány javaslata szerint a fegyvertartás szigorítása mellett a fegyvert használók, beleértve a sportlövők alkalmasságát is szigorúbban vizsgálnák, rendszeresebben ellenőriznék; a fizikai alkalmasság mellett pszichológiai tesztek eredményeihez kötnék a sportlövészetet.

November 26-án 23 éves G. Ákos a pécsi egyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egyik csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves takarítónőt. A diák sportlövészklubba járt, ezért felmerült a sportlövőkre vonatkozó szabályok szigorítása.

A rendőrség február közepén jelentette be, hogy elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, akiről úgy tudják, arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül lelőjön huszonkét embert. A lakásán több fegyvert is találtak, blogjában pedig már másfél éve írt terveiről.

Forrás: MTI