Nyomtatás
Találatok: 1190
a medvétől félnek legjobban a svédekA második legveszélyesebb a vadkan, a farkas a harmadik

Vadállattal találkozva leginkább a medvétől rémülnek meg a svédek. „Az emberek viselkedése nagyvaddal történő találkozáskor” elnevezésű felmérést a svéd mezőgazdasági tudományok egyeteme végezte – olvasható a nordicforestry oldalon. Ez a mostani, immár a negyedik ilyen közvélemény-kutatás ebben az évszázadban.
Az eredmények alapján a 16-tól 65 éves korosztályba tartozó svédek majdnem fele fél a medvétől. 1980-ban egészen más volt a helyzet. Akkor a leginkább a jávorszarvastól tartottak, de egyáltalán nem annyira, mint amennyire manapság a medvétől félnek. A második legveszélyesebbnek a vadkant tartják, a farkas a harmadik helyre került.
A vaddisznóval szemben érzett félelem igencsak megnőtt. Minden harmadik svéd megijed, ha vaddisznóval találkozik. 1980-ban még csak egy százalékuk félt a vadkantól. A megkérdezettek nem adtak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy vajon a húsevő ragadozók vadászata elfogadható módja-e a vadlétszám csökkentésének. A válaszok nem álltak összefüggésben a kérdezett személyek lakhelyével. Valamennyi válaszadó véleménye megegyezett abban, hogy a vadászat elfogadható megoldás, ha a ragadozó sűrűn lakott vidéken bukkan fel, ha a háziállatokra támadhat, vagy az emberek körében okoz bizonyos félelmet.  A jelenlegi medveállomány legalább 3200, a farkasok száma eléri a 210-et, a jávorszarvasoké a 300 ezret, a vaddisznó populáció pedig 150 ezer körül mozog Svédországban.

Forrás: ForestPress