Nyomtatás
Találatok: 1972
csak engedéllyel lehet agancsot gyűjteni zalábanTilos az engedély nélküli agancsgyűjtés Zala megye erdeiben.
A törvény által is védett helyi rendelettel a vadászatra jogosultak nem csak a saját tulajdonukat védik, de a vadgazdálkodás részeként ügyelnek a vadak nyugalmára is. Az agancsgyűjtés következtében ugyanis a
Néber Szilvesztertől Zala megye fővadászától megtudtuk, hogy egy 11,5 kilós szarvasagancs például közel 4 millió forintot ér. Az a szarvasagancs, amiből a későbbiekben egyebek mellett késnyél, valamilyen dísztárgy, kabátgomb vagy éppen gyógyszer alapanyag készülhet. Ekkor azonban már az értéke hatványozódik. A vadászatra jogosultak ezért sem örülnek annak, ha ezeket a portékákat illetéktelenek szedik össze.
Természetesen lehet agancsot gyűjteni, ám csak engedéllyel. Az engedélyt mindig az adott területen vadászatra jogosult adja írásban. A megtalált agancsot ide kell visszavinni, s az ellenértéket is - súlytól függően - itt fizetik ki- hangsúlyozta Néber Szilveszter fővadász.
Mindazoknak, akik az agancsgyűjtésből szeretnének plusz keresethez jutni, a felvásárlás miatt nem kell aggódniuk. Zalában ugyanis 52 vadászatra jogosult vadásztársaságot, klubot, illetve más gazdasági szervezetet jegyeznek. Ők az agancs kilójáért átlagosan 2 ezer, 2500 forintot adnak.

Forrás: Zalai Hírlap