Nyomtatás
Találatok: 2097
hulajtják az agancsaikat a gímszarvasokAgancsaikat hullajtják a gímszarvasok, ami könnyén lázba hozza az illegális agancsgyűjtőket, akiket az anyagi haszonszerzés visz az erdőkbe.

Az illegálisan gyűjtött trófeákkal nemcsak pénz és djcsőség járhat hanem börtön is

Rettentő nagy károkat okoznak vadgazdálkodóinknak az illegális agancsgyűjtők. A hetvenezer hektáron gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Korn Ignác lapunknak elmondta, az agancsgyűjtők nyomaival rendszeresen találkoznak az erdeikben, de tetten érni őket lehetetlen. Egyrészt az erdőt jól ismerő emberekről van szó, másrészt pedig csak akkor minősül agancsgyűjtőnek valaki, ha kezében van a trófea. Egyébként sétálni meg jogszerűen lehet az állami erdőben. Az is nagy probléma, tette hozzá az osztályvezető, hogy nemcsak keresik a hullott agancsot, hanem hajtják is a gímszarvasokat. Á haszonlesők nem fiadnak vissza akár a motoros üldözéstől sem, hogy futásra késztessék a szarvasbikákat, abban a reményben, hogy a sűrű ágak majd leverik a menekülő állatok meglazult, ékes fejdíszét.
Korn Ignác hozzátette, a gímállomány hajtása mellett közvetve más jelentős természeti károkat is okoznak. A vaddisznók már malacoznak, s a zajongó agancsgyűjtők kiűzik a kocákat vackaikból, emiatt a nemrég született vadmalacok megfázhatnak és akár el is pusztulhatnak. A Veszprém Megyei Vadászkamara titkára, Baracskay Lajos hasonló tapasztalatokról számolt be. Szerinte az agancsgyűjtés iparszerűen működik. A vadat kikergetik a búvóhelyéről, zaklatott lesz, s az idegesség akár kondícióromláshoz is vezethet. TREMMER TAMÁS

Nem árt tudni, a hullott agancs a vadgazdálkodó tulajdona. A gazdálkodónak nemcsak a bevétel miatt van szüksége az agancsokra, hanem azért is, mert ebből következtet a gímállomány minőségére is. Egyébként a hullott agancs kilója hivatalosan kétezer forint, a feketepiacon azonban ennél magasabb összeget fizetnek. Ám jó lesz vigyázni: az illegálisan gyűjtött trófeákkal nemcsak pénz és dicsőség járhat, hanem börtön is.

Forrás: Napló