folytatódik a róka immunizációTavasszal folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, április 6-tól két hétre ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el a vakcinázott területeken.
Az utóbbi években kétszer is kijuttatták a vörösbundás ragadozók számára a veszettség elleni hatóanyagot. Az eredmény alátámasztja az immunizáció hatásosságát. Mint dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese a hamarosan ismét megkezdődő akcióról tartott szerdai tájékoztatón elmondta, a megyében évek óta nem tapasztaltak veszettséget.
Az immunizációt az egész országban folytató Hubertus Kft. vezetője, Heltai András is szerdán tartott tájékoztatást a hivatásos vadászok számára Zalaegerszegen. Az idei, tavaszi rókaimmunizációs kampányt országosan április 3-23. között bonyolítják le, melynek területe Zalától a dél-magyarországi és kelet-magyarországi megyékre terjed ki, valamint borsodi területekre. A tavaly őszivel megegyező, 46326 négyzetkilométeres immunizálandó terület több mint kilencven százalékán repülőgépből szórják ki a veszettség elleni hatóanyagot tartalmazó csalit. Zala megyének az északkeleti területe marad ki most az immunizációból.
Megyénkben április 6-11. között kerül sor az akcióra, melynek kezdetétől 14 napra ebzárlatot, valamint legeltetési tilalmat rendelnek el a vakcinázott területeken. A tilaloma, mint Heltai András elmondta, azért van szükség, hogy a meglehetősen drága anyagot ne a kutyák és a juhok egyék meg. A megjelent vadászok számára átadták az érintett területekre kihelyezendő vörös plakátokat, valamint az önkormányzatok számára készített tájékoztatókat.

Forrás: Zalai Hírlap