karapancsai vadászkastély100 éve vadászott Karapancsán II. Vilmos Német császár

Centenáriumi ünnepségsorozattal emlékezik meg a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a világrekorder gímszarvasok hazájában arról, hogy Habsburg Frigyes főherceg meghívására 1910 szeptemberében a karapancsai kastélyban megszálló II. Vilmos német császár részére több napos vadászatot rendeztek. Emellett az erdőgazdaság egész évben csodálatos élményekkel várja a vadászatot kedvelőket. Március 25. és 28. között a nagyvadak ezen Alsó-Duna-völgyi paradicsomából ízelítőt kaphatnak mindazok, akik megtekintik a FEHOVA nemzetközi kiállításon, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén a Gemenc Zrt. standját az (A) pavilonban.

A FEHOVA nemzetközi kiállításon számtalan információ szerezhető be arról, hogy Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében, illetve az erdőgazdaság vadászterületein hol, milyen feltételekkel lehet vadászni, milyen szolgáltatások vehetők igénybe. Az érdeklődők arról is informálódhatnak, hogy a Karapancsai Kastély és Major centenáriumi ünnepségsorozatának milyen eseményei lesznek.
A Gemenc Zrt. tervszerű vadgazdálkodása során a nagyvad mellett jelentős hangsúlyt fektet a fácán és fogoly populáció megerősítésére. A Társaság évente 400-500 ezer darab fácántojást értékesít. A lenesi keltető üzem pedig 5-6 ezer darab fácán naposcsibét nevel. 2005-ben szintén Lenesen létesült Magyarország egyetlen fogoly-törzstelepe, így biztosítva ezen őshonos madár fennmaradását a Kárpát-medencében. Mindezekről részletes információt kaphatnak az érdeklődők a Gemenc Zrt. standjánál.

Gemenci vadászterület
A Duna hullámtéri területe: zömmel a Szekszárdi Erdészet kezelésében lévő területek tartoznak ide. A világszerte ismert gímszarvas állományból már több világrekord trófea is kikerült. Egyedülálló, különleges élmény a gemenci bőgő szarvasbika vadászata. A terület jól szervezett, nagyterítékű vaddisznóhajtásai a mai napig is legendásak.
A vadászterületen az időjárástól és az ártéri rész jellegétől függően lovas kocsival, terepjáró gépkocsival, télen lovas szánnal lehet barkácsolni. A vadászterületrész nagysága több mint 20 ezer hektár. A vendégek öt, különböző jellegű, a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő vadászházban kaphatnak elhelyezést.

A Gemenci Vadászterületen található vadászházak:
- Keselyűsi Vadászház
- Gemenci Vadászház
- Pörbölyi Vadászház
- Pandúri Vadászház
- Bátai Vadászház

Hajós-Homoki és Lenes-Karasz vadászterületek
Ezen síkvidéki, homoki területrész a Hajósi Erdészet kezelésében található. A 16 ezer hektár kiterjedésű, 65%-os erdősültségű Hajós-homoki vadászterület Érsekcsanád – Csávoly – Rém – Jánoshalma – Hajós – Érsekhalma – Nemesnádudvar térségében helyezkedik el. A terület ma már igen jelentős mennyiségű és minőségű gímszarvas állománnyal rendelkezik. Évről-évre egyre több kiváló trófeasúlyú gímszarvasbika kerül terítékre. A vadászterületen közepes minőségű őzállomány is található. Ezen a vadászterületen  található a 430 ha nagyságú Felsővágási vaddisznóskert, ahol a hajtások alkalmával kiváló minőségű vaddisznóterítéket lehet elérni. A 3000 ha kiterjedésű Lenes-Karasz vadászterület 35 %-os erdősültségű. Itt található a 480 hektár kiterjedésű Lenesi vaddisznóskert, amely az elmúlt években kiváló minőségű és terítékű vaddisznó-hajtóvadászatokat biztosított a vadászvendégek számára.
A mesterséges tenyésztésből származó, nevelt fácánokkal feldúsított fácánállomány vadászata kiváló vadászélményt biztosít, akár napi 200 darabot meghaladó terítékű vadászattal. 2005-ben Lenesen létesült Magyarország legnagyobb fogoly-törzstelepe is.

A Hajósi Vadászterületen található vadászházak:
- Lenesi Vadászház
- Hajósszentgyörgyi Vadászház
- Zöldhegyi Vadászház

Béda-Karapancsai vadászterület
Az ármentett szlavón tölgyes vadászterület a Bátaszéki és Pandúri Erdészetek kezelésében található. A terület a Duna jobb és bal partján, az ország déli határán fekszik, gyönyörű ártéri tölgyerdők ölelésében, értékes magtermő állományokkal. Valódi paradicsom az igazi vadászoknak és természetkedvelőknek. A terület kiváló gímszarvas állománya és jelentős vaddisznóállománya sikeres vadászatot ígér az idelátogató vadászoknak. A vaddisznóhajtásokon az időjárástól és a csoporttól függően nem mindennapos terítékek is elérhetők szabad területen. A vadászok részére lovas fogat, télen lovas szán áll rendelkezésre a barkácsoláshoz. A karapancsai területrészhez Mohács-sziget egy része is hozzátartozik, ahol apróvadra keresővadászat is szervezhető. A terület nagysága: 17.500 hektár, mintegy 35% erdősültséggel. A területen lévő szállások közül több első osztályú és felújított műemlék. A Karapancsai Kastélyt és Majort már Ferenc József császár és király, illetve II. Vilmos német császár is vadászkastélyként használta.

A Béda-Karapancsai Vadászterület vadászházai:
- Bédai Vadászház
- Karapancsai Vadászkastély

Forrás: ForestPress