Nyomtatás
Találatok: 1616
mérgezett sasA zalai rétisas-állomány mindössze 10-12 párra tehető, így egyetlen elhullás is komolyan veszélyezteti a fokozottan védett populációt.
Legutóbb Nova térségében találtak elhullott madarat.
Mindezt Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes természetvédelmi őre tudatta lapunkkal, aki azt is elmondta, az egymillió forintos eszmei értéket képviselő nagyméretű, erős testalkatú madárnak nincs természetes ellensége Magyarországon, így általában szándékos vagy közvetett mérgezés következtében hullnak el.
 - Az utóbbi hat-hét évben hazánkban mintegy 70 sas pusztult el mérgezés által - magyarázta a természetvédelmi őr. - Többnyire parlagi sasok, de a rétisas-elhullás is nagyságrendileg közel annyi volt. Az elmúlt néhány évre visszatekintően megyénk területéről két konkrét eset jutott a tudomásunkra, az egyik Várföldénél történt, a minap pedig egy Nova melletti elhullást jelentettek. Valójában a pusztulás ennél nagyobb mértékű, hiszen nem lelünk fel minden állatot.

Elhullott sasok: az egymillió forintos eszmei értéket képviselő hatalmas madárnak nincs természetes „ellensége” Magyarországon.
Lelkes András hozzátette, Zala megyében parlagi és szirti sas nem, csupán réti található, körülbelül 10-12 pár. Ez a hazai viszonyok mellett nagyon jónak számít, hiszen csak Somogyban és Baranyában észleltek ennél többet. Magyarországon ezzel együtt is a rétisas a leggyakoribb, a parlagi sast 20-30 éve a kipusztulás fenyegette, a szirti sasból pedig ma is csak néhány egyed él. Érdekességként megemlíti: parlagi sasból az Európai Unió területén nálunk található a legtöbb egyed.
- A madárpusztulásokat általában mérgezés okozza, többnyire úgynevezett karbofurán-mérgezés, ami szándékosságra utal - folytatta a természetvédelmi szakember. - A zalai esetek szerencsére nem ezek közé tartoznak, a Várföldénél elpusztult madár ólommérgezés miatt hullott el, vélhetően sörétezett vadat evett, s mivel a gyomorsava rendkívül erős, oldotta az ólmot. A novai elhullásról konkrét eredményt még nem tudunk, de a karbofurán-mérgezést már kizárták.

FEHÉRFARKÚ ÓRIÁS
A rétisast tollazatának színe miatt fehérfarkú sasnak is nevezik. A kifejlett madár testmagassága 76-92 centiméter, szárnyak fesztávolsága pedig a két és fél métert is megközelíti. A hím testsúlya öt és fél kilogramm, a a tojó ennél valamivel súlyosabb, a hét kilogrammot is megközelíti. A rétisas Európában ritka fajnak számít, szerepel a Természetvédelmi Világszövetség úgynevezett vörös listáján is, ám egyelőre még nem tartozik a veszélyeztetett egyedek közé.

Forrás: Zalai Hírlap