Nyomtatás
Találatok: 1803
vadászatA síturizmus mellett a horgász- és vadászturizmus az egyik legsikeresebb turisztikai ág, amely ráadásul a válságnak is ellenáll. A becslések szerint az országban mintegy ötvenezer vadász és csak nem egymillió horgász van, akik ráadásul rendszeresen költenek hobbijukra. Számukra külön utazási irodák kínálnak programokat. Ezekből válogattunk a hétvégén megrendezett Fehova-kiállításon.

Vadat

Ahhoz nem kell nagy szakértőnek lennünk, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a vadászat nem olcsó mulatság. A különböző engedélyek, felszerelés, fegyver (nem volt ritka a kiállításon az egymillió forint körüli fegyver) már maga nem olcsó és ekkor még el sem sütöttük a puskát. Ha elsütöttük és jól is céloztunk a trófea újabb összeggel terheli meg a pénztárcát. De ezt pontosan tudják és természetesen kalkulálják is a vadászok.

Belföldön általában egy adott terület kezelését végző erdészet, illetve annak vadászati ágazata kínált vadászati lehetőséget és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ahogy láttuk az ország erdészeteinek többsége jelen volt a kiállításon. Igényes standok, kedves és szakértő személyzet és igényes bemutató anyagok jellemezték a résztvevőket.

A Vértesi Erdő Zrt. által kezelt 45 ezer hektáron (ebből 22300 saját kezelésű vadászterület) elsősorban szarvas, őz, vaddisznó, dám és mufflon vadászható. A környékre látogató vadászokat két vadászház és egy panzió várja. A szállás egy főre 20-25 euró között mozog, ehhez jön még pluszban az ellátás díja (12-20 euró, első osztályú teljes ellátás 45 euró). Egy 30 napos vadászengedély 21 600 forintba kerül, ez igény szerint meghosszabbítható. Lehetőség van egyéni, illetve társas vadászatra is. Természetesen az elejtett vadat trófeájáért külön kell fizetni.

Akinek bírja a pénztárcája és hajtja a kalandvágy, mára már nincs olyan pontja a világnak, ahova ne utazhatna el és ne vadászhatna. A vásáron az afrikai utak iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A legtöbb afrikai ajánlat Namíbiába várta a vadászokat. Az elejthető vadak számától függően 2 ezer eurótól indulnak a csomagajánlatok. A vadászatok elsősorban antilopra, impalára, gnúra irányulnak. Az igazán nagyvadak elejtésére jóval nagyobb összeget kell szánni. A Molnár Vadászati Kft. ajánlata szerint, egy nőstény oroszlán 4900 euró, a hím már 13 500 euró, de a bivalyok elejtése is tízezres tétel, természetesen euróban.

A szervezők gondolnak a vadászokat kísérőkre, illetve a fegyvert nem fogókra is. Szinte minden ajánlat mellé kínálnak fotó-szafarit, vagy tengeri horgászatot is. A kiállításon résztvevő utaztatók szerint Afrika mellett az észak-amerikai és az kelet-európai területeit keresik egyre többen a hazai vadászok.

Forrás: Origó