Nyomtatás
Találatok: 1235
mérgezett sasA Karbofuran nevű hatóanyag évek óta tiltott, de használják. Négy védett madár tetemét találták meg vasárnap Bezenye határában, de várhatóan ennél jóval több állat pusztulhatott el.
Vesztüket a csaliként kitett, feltehetően karbofurán-tartalmú növényvédő szerrel beszórt fácán okozhatta.
Sok védett ragadozó madár lesz áramütés áldozata. Sajnos azonban nem ritka az az eset sem, amikor karbofurán-tartalmú növényvédő szerek miatt pusztulnak el állatok. A növényvédő szerek ezen hatóanyagát néhány éve ugyan betiltották, használatát és birtoklását egyaránt büntetik, ennek ellenére vasárnap négy újabb áldozatot szedett a szer.
- Vasárnap délután Bezenye külterületén öt madártetemre hívták fel a figyelmünket. Ebből egyik egy fácáné. Ezt használhatták valószínűleg csaliként, ugyanis a madárban nagy mennyiségű, karbofurán-tartalmú talajvédő szert találtunk. A mérgezett fácánból fogyaszthatott a közelében talált három egerészölyv és a héja, ez okozta pusztulásukat. Várhatóan ennél jóval több elpusztult állatra fogunk a napokban rátalálni - magyarázta Váczi Miklós, a nemzeti park őrszolgálat-vezetője. Kifejtette: ezen a területen már korábban is találkoztak hasonló esettel. Tavaly is és három éve is hasonló módon pusztultak el védett madarak, de egy kutyát is megmérgezett a szer.

A madártetemeket az Országos Állategészségügyi Intézetbe küldik vizsgálatra. Ezt követően ismeretlen tettes ellen az ügyészségen tesznek feljelentést. Azért nem a rendőrségen, mert eddig ők nem bizonyultak hatékonynak a hasonló ügyek megoldásában - tette hozzá az őrszolgálat-vezető.
Az egerészölyv természetvédelmi értéke 10 ezer forint, a héjáé 50 ezer. Az utóbbi ragadozó madárból egyre kevesebb példányról tudnak a szakemberek. Az-elmúlt két évben ugyanis egy, a szúnyogok által terjesztett, a lovakra és a kutyáikra is veszélyes kór, a nyugat-nílusi láz tizedelte meg a populációt. A fogságban tartott héják 80 százaléka ettől a betegségtől pusztult el és valószínű, a szabadon élők körében is óriási kárt okozhatott.
   
A ragadozómadár-mérgezéseknél a pusztulás 90 százalékát a karbofurán nevű anyag okozta korábban is. Elsősorban barna rétihéjákat és egerészölyveket érinteti, de pusztult el parlagi sas és kerecsensólyom is, sőt/néhány éve még emberi áldozatot is követelt. Mérgezésből felgyógyult ragadozó madarakat - egy öreg barna rétihéját és egy vörös kányát - engedtek szabadon Hegyeshalom határában 2008 áprilisában. Szervezetükbe a karbofurán csak kis mennyiségben került be, atropint használtak ellenanyagként, így néhány órán belül felépültek.

Forrás: Kisalföld