Nyomtatás
Találatok: 1318
medvetámadásMedve garázdálkodott Csíkszentdomokoson szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. A barna bundás erdőlakó több háznál is látogatást tett a Bános utcában.
A legnagyobb pusztítást Bara Károly gazdaságában végezte, ahol tizenegy tyúkot ölt meg. Az aprójószágok közül ötöt a helyszínen elfogyasztott, a többit szétszórta a ház körül és a kertben, de akadt olyan is, amit elásott a ház sarkába.

Megdöbbentő látvány fogadott, amikor betoppantunk Bara Károly udvarába. Tollak, vércseppek és széttépett baromfitetemek feküdtek szerteszét. A majorságban tett szörnyű dézsmálást hívatlan látogató, egy medve követte el, amelyik nemcsak a Bara családnál járt, a környéken több hajléknál is tiszteletét tette.

A medve a legnagyobb pusztítást Bara Károly tyúkólában hajtotta végre. Széttört deszkák, szanaszét heverő tollak, fej nélküli baromfitetemek és sárban hagyott hatalmas tappancsnyomok árulkodtak a nem mindennapi látogató vendégeskedéséről.

A jöttünkre hirtelen összesereglett szomszédság az éjszakai medvetámadás élményeit ecsetelte. Beszéd tárgyát képezte a balánbányai medveóvoda és az, hogy a kutyák is különbözőképpen reagálnak egy ilyen helyzetben, ugyanis akadt olyan négylábú, amelyik elbújt a nagy mackó elől, de olyan házőrző is, amelyik ugatással próbált riasztani. Volt, aki tudni véli, hogy amelyik medve már állatokat eszik, az könnyen vérmedvévé válik, és az emberre is veszélyes lehet.

Ki így, ki úgy emlékszik az eseményekre, de abban mindenki egyetértett, hogy húsvét után szaporodtak meg a medvetámadások a faluban, azelőtt nem volt jellemző. Ősszel a róka vitt el néhány tojót – magyarázta Bara Károly. Mivel az Olt folyó felé nyitott az udvara, onnan könnyen bejöhetnek hozzá az erdei vadállatok, de a medve most kivételesen nem arról érkezett, hanem a szomszédok felől a kerítéseken át. Ottjártunkkor láttuk, hogy a távolabbi szomszédok igyekeztek kijavítani a rongálásokat azokon a részeken, ahol az állat tönkretette a kerítést.

Lövésekkel próbálják elűzni a medvét

Bara Károlynál a mackó nem rongált kerítést, sőt a kis tyúkudvar ajtaját is szépen kinyitotta, így jutva a zsákmányhoz. A történtekre így emlékszik a gazda: „a medve éjjel fél egy körül volt a szomszédban, onnan egy tyúkot vitt el. Feljött itt átellenben a másik szomszédhoz, de ott észrevették és elkergették, akkor átjött a főúton, ahol egy másik szomszédnál az istállóba próbált bemenni, nem sikerült. Aztán egy közeli csűrhöz ment, ahonnan úgyszintén elűzték, ezután jött át ide hozzánk. Itt szabad a kerítés hátulról. Nem vettük észre, és a tizenhárom tyúkból ötöt megevett, a többit elásta vagy az udvaron szerteszéjjel szórta. Az elásott tyúkokért megtörténhet, hogy visszajön. Az eseményekről értesítettük a polgármesteri hivatalt, az elöljárók még a reggel jártak a helyszínen és a vadászegyesülettől is kijöttek, felvételeket készítettek, felmérték a kárt.” Bara Károly reményét fejezte ki, hogy az illetékesek tesznek valamit a helyzet orvoslásáért, hogy a továbbiakban ne történhessen hasonló eset.

Bencze István, a Csíkszeredai Vadász és Horgász Egyesület elnöke érdeklődésünkre röviden kifejtette: a garázdaságot egy hároméves fiatal medve követte el, nem lehet tudni, honnan jött és hogy mi vitte rá a tyúklopásra. Ijesztő lövésekkel próbálják eltávolítani a környékről, ha ez nem sikerül, akkor elaltatják, és elviszik egy távolabbi helyre.

Forrás: Székelyhon