Nyomtatás
Találatok: 2034
vadszámlálás hargitánHargita megyében megkezdték a szigorúan védett vadfajok éves számlálásának ellenőrzését.
A Madarasi Hargitán él a legtöbb medve, legalább ezeregyszázan vannak, szép számmal található itt farkas, de 230 hiúz és 480 vadmacska is él a megyében. Bindea Tibor 12 éve vadászik, ám hajtóként már gyerekkora óta részt vesz édesapja oldalán a csoportos vadászatokon. Mint mondja, szereti a természetet, nem gyilkolásvágyból lő, ám szerinte az is tény, hogy a lövés pillanatában felszabaduló adrenalin is örömet okoz számára.

Tibor ha teheti, októbertől márciusig hetente kijár vadászni egy Székelyudvarhely környéki vadászterületre. Két hete lőtte élete első farkasát, mint mondja, a ravasz ordas minden vadász álma, hiszen hajtóvadászatban nagyon nehéz a farkast lelőni.

Tibor a Szalon Vadásztársaság tagja, társaságuk mintegy 15 000 hektáron vadgazdálkodik. De ezt már Magyari István, a helyi vadőr mondja. Ők nemrég végeztek a hatóságokkal közösen a környék bejárásával, területükön tavasztől késő őszig 35-40 medvével számolnak, s bár évről-évre több medve telel a vadásztársulat területein, a legtöbb példány azonban télire felvonul a Hargitára. 150-200 vaddisznó él a területen, egy szezonban mintegy 70-75 darabot lőnek ki . Farkasuk 6-7 lehet jelenleg is – sorolja a vadőr.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai megfigyelőként felügyelik a megyében tevékenykedő 10 vadásztársaság vadszámlálási eredményeit. Az Európai Unió legnagyobb részével ellentétben Romániában jelenleg is honos az összes szigorúan védett nagyragadozó, s az éves vadszámlálási adatok sorra a nagyragadozók túlszaporulatát igazolják, az illetékes minisztérium minden évben kibocsájt bizonyos számú kilövési engedélyt a védett fajok esetében is. Tavaly a megyében 1135 medvét tartottak nyilván, s nagy valószínűséggel idén is e körül alakul az állomány száma – mondják a környezetvédelmi ügynökség munkatársai. A vadszámlálás azonban becslés csupán, mivel a nyomok alapján következtetnek a vadállomány pontos számára.

Forrás: Erdély.ma