Nyomtatás
Találatok: 1077
veszteséges volt az elmúlt vadászati évKözel 62 millió forint mínusszal zárult februárban a 2009-2010-es vadászati év Zala megyében - tájékoztatta Lázár Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati főfelügyelője az MTI-t kedden.
A vadgazdálkodás éves árbevétele közel 1 milliárd 129 millió forint volt, a kiadások összege pedig meghaladta az 1 milliárd 190 millió forintot. A korábbi években az ágazat még 40-80 millió forintos eredménnyel zárta a vadászati évet, de a recesszió hatására a 2009-10-es év már mínusszal zárult; a bevétel közel 67 millió forinttal csökkent, a kiadások pedig 74 millió forinttal növekedtek.

A bevételek 65 százaléka a megye 52 vadászterületén szervezett bérvadászatokból származik. A hazai bérvadászoknak több mint 450 millió forintba került a vadak kilövése, a külföldi bérvadászok a szolgáltatásokkal együtt - a tavalyi évhez hasonlóan - 280 millió forintot fordítottak erre a célra.

A Zala megyei szakigazgatási hivatal a február végéig tartó vadászati évben mintegy 4 ezer vadászati engedélyt adott ki, de a rugalmas ügyintézési rendszer miatt gyakran azok is Zalában váltották ki az engedélyüket, akik ezt az ország más területén, más megyékben használták fel. A megyében 137 hivatásos vadászt alkalmaznak, a vadásztársaságok taglétszáma megközelíti az 1.260-at.

A kiadások közel felét vadgazdálkodásra fordították. A mezőgazdasági vadkárok értéke meghaladta a 241 millió forintot, erdei vadkárokra ennél lényegesen kisebb összeget, mintegy 7,5 millió forintot kellett fordítani. Az erdőkben a területek egy részét és a fiatal ültetvényeket kerítéssel védik, ami ugyan szűkíti a vadak életterét, akadályozza a mozgásukat, de így megelőzhetők a nagyobb károk.

A vadászok közel 7 ezer tonna - szálas, szemes, lédús - takarmányt és tápot vásároltak és hordtak ki a vadetetőkbe. emellett a vadföldek és vadlegelők nagysága megközelíti a 3.400 hektárt. Az erdőkben az őzek, a mezőgazdasági területeken pedig a vaddisznók és a gímszarvasok okozzák a legnagyobb károkat.
Lázár Attila hozzátette; a gímszarvasok és az őzek elejtése a tervek szerint történt, a vaddisznót pedig "túllőtték", a tervezett 9.600 példánynál 1.100-zal többet lőttek ki. A megye 314 ezer hektárnyi vadászterületén mintegy 4 ezer gímszarvas és csaknem 5.300 őz került puskavégre.

A tervszerű vadgazdálkodás ellenére a zalai erdőkben a nagyvadfajok - gímszarvas, őz és a vaddisznó - létszámnövekedése tapasztalható. A gazdálkodók egyre érzékenyebbek a vadkárokra, a nagyvad számát a mező- és erdőgazdasági szektor számára is elviselhető szintre kell csökkenteni.

A főfelügyelő rámutatott: a Kárpát-medence terített asztal a nagyvadak számára, a létszámot csak az ember tudja "kordában tartani". Az állomány csökkentése az erdei és mezőgazdasági vadkárok miatt is indokolt. Az elmúlt évhez képest az idén tíz százalékkal több vaddisznó, és húsz százalékkal többi nagyvad elejtését tervezik A 2010-11-es vadászati évben 6 ezer őz, 11.100 vaddisznó, 50 muflon és 120 dámszarvas kilövésére kaphatnak a vadászok engedélyt.

Forrás: MTI