Nyomtatás
Találatok: 1349
vadász lövés közbenKevesebb nimród ragad fegyvert idén és jön hazánkba egy-egy jól kifejlett trófeás nagyvad elejtésére. Az okok szerteágazóak, s az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vadászatra jogosultak vállát egyre nagyobb terhek nyomják, a bevételeik pedig egyre inkább csökkennek.

Az új vadászati törvény még több terhet ró, az egyébként is anyagi gondokkal küszködő vadásztársaságokra, földtulajdonosi közösségekre. Már a vadrágásért is komoly, akár több százezer forintos erdővédelmi bírságot szabhat ki a hatóság és ezentúl a vadvédelmi kerítések költségei is a nimródokat terhelik. Emellett a vadkár mértéke az évek során sem csökkent.

Bognár Tamás, vadászati felügyelő, MGSZH, Halászati és Vadászati Főosztály:
- Az idei évben is megközelíti a 400 milliós nagyságrendet, ami a korábbi évekhez hasonló és elmondható, hogy az országos vadkár egy harmada itt képződik a megyénkben.

Ezt állományritkítással és vadvédelmi berendezések létesítésével lehetne mérsékelni, de van, hogy az éves tervet sem tudják tökéletesen teljesíteni.

Bognár Tamás:
- A 2010-es év elején egy időarányos teljesítést kértünk a vadászatra jogosultaktól, ekkor úgy tűnt, hogy elmaradások lesznek a tervben. De amikor év végén megérkezett a jelentés, azt tapasztaltuk, hogy a gímszarvas és a dám tervet szinte maradéktalanul teljesítették, kisebb nagyobb elmaradások a vaddisznó és az őz esetében keletkeztek.

Emellett kismértékben, de csökken a vendégvadászok száma, s nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy az olcsóbb vadászati lehetőséget keresik a külföldiek is. Pedig a vadásztatás az egyetlen komoly bevételi forrás - persze a tagdíjak mellett - a vadászatra jogosultak számára.

Varga Gyula, vadgazdálkodási osztályvezető, SEFAG ZRT.:
- Bizakodásra ad okot az előrejelzés szerint, hogy elegendő vendég jelentkezett be az idei évre, gyakorlatilag én azt gondolom, hogy egy jó közepes szezonra számíthatunk. Amint mondtam, a zártkerti nagy értéket képviselő vaddisznós kerti vadászatok értékesítése nem történt még meg 100%-an. A gímszarvas esetében pedig úgy gondolom, hogy elsősorban szakmai okai vannak, hogy nem tudtunk akkora árbevételre szert tenni, mert jelentősen elfiatalodott az állomány.

Ez ellen úgy kíván tenni a SEFAG Zrt., hogy kíméli az állományt és tudatos, ám lassú szabályozást hajt végre.

Varga Gyula, vadgazdálkodási osztályvezető, SEFAG ZRT.:
- Egy érdekes időszakot élünk, a SEFAG hét vadászterületéből hat különleges rendeltetésű. Ezeknek a területeknek 2010. február 28-án lejárt az üzemterve. Március 1-gyel indult az új üzemtervi ciklus, ebben az időszakban, ami várhatóan 10 vagy 13 év lesz - ez még egy következő döntésnek lesz a végeredménye, hogy 10 v. 13 év - ennek lesz a feladata, hogy olyan állományi és ivararányi szabályozásokat hajtsunk végre.

Ami csak hosszú idő után mutatja meg eredményét. A megyében egyébként egy lassú, de jól megfigyelhető csökkenés érzékelhető a gím és dámszarvas állományban. Az őzé stagnál, a vaddisznó gyérítése pedig kívánatos volna, hiszen a mezőgazdasági növényekre igencsak kártékony ez a jószág. A legtöbb vadásztársaság pedig még nem tudja hogyan gazdálkodja ki a kifizetendő vadkár értékét.

Forrás: Somogy TV