Nyomtatás
Találatok: 1326
szarvasgombaSzarvasgomba: luxus vagy ünnepi? Székesfehérvár (str) - Céklalekvár, mangalicazsír, aszúzselé, csokoládé és libamáj - a közös bennük a szarvasgomba. Egy kis úri huncutság ugyanis néha belefér...
Nem állítom, hogy a szarvasgomba nem luxus, ugyanis valóban nem olcsó mulatság. De nem is elérhetetlen: családi ünnepnapokon, vagy amikor fontos vendéget várunk, a szarvasgombás étel emeli az esemény fényét. Különlegessége ugyanis nem csak árában van. Valóban fantasztikus, semmihez sem hasonlítható illata, íze már kis mennyiségben is meghatározó, élvezhető és különleges. Akár egy pirítós kenyéren, akár a tejszínes spagettin vagy a csokoládéban is ott lehet a helye. Bizony, egy szarvasgombás étcsoki bonbon egy pohár pinot noir-ral felejthetetlen élményt nyújt!
- Az én legnagyobb kedvencem a szarvasgombás zselé tokaji aszúból. Ezt kecske vagy kékpenészes sajthoz és pirítóshoz tálalom száraz vagy édes tokaji aszúval - mondja Sándorfi Péter fehérvári sommelier, aki azért elárulja: rengeteg szarvasgombás finomságot kóstolt már. -Van szőlőmag- és olívaolaj, balzsamecetes szósz, pesto, mangalicazsír, libamájpástétom is szarvasgombával, de, ami a legkülönlegesebb, az a szarvasgombás céklalekvár és a bazsalikomos szilvalekvár. Istenien finomak, az előbbit kecskesajttal, az utóbbit pedig például aszalt szilvával készült gomolya mellé : adtam legutóbb.
A tradicionális libamáj, tokaji aszúval pedig még élvezetesebb, ha e különleges gombával bolondítjuk meg... - kivételes meglepetésnek sem utolsó egy ilyen összeállítás, a kiszemelt kedves sosem feledi az ezzel „ízesített" randevút.
S ha már eléggé megéheztünk, jobb, ha tudjuk: egy kis kanálnyi bőven elég egy egész családnak ebből a ritka, de annál intenzívebb ételből (nem is étel, inkább fűszer ez), s azért ekkora mennyiség nem is drága. Viszont feldobja az unalmas hétköznapok szendvics - hús és köret - kukorica-pehely végeláthatatlan ismétlődését. Igazi gasztronómiai élmény: pont az i-n.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap