Nyomtatás
Találatok: 907
vadászA Bács-Kiskun megyei vadászok aktívan részt kívánnak venni a közéletben, s az eddiginél nagyobb társadalmi elismertséget akarnak szerezni maguknak.
Egyebek közt erről szól új szakmai programjuk. Bács-Kiskunban két szervezet képviseli a vadászok érdekeit: a vadászkamara, melynek csak egyem vadászok a tagjai, és a vadászszövetség, mely jogi személyeket, többségében vadásztársaságokat tömörít. Országos törekvés az egységes civil vadászszervezet megteremtése, ezért az ország 18 megyéjében mind a kamara, mind a szövetség személyi vezetése azonos összetételű lett.
A vadászszövetség jogelődje 1881-ben alakult, magát a kamarát pedig egy 1997-es törvény hozta létre. Küldötteit és tisztségviselőit négyévente választják. A kamarai osztályüléseken először a mintegy 3300 vadászkamarai tagból megjelent, szavazásra, jogosult vadász a küldötteket, a küldöttgyűlés pedig a tisztségviselőket választja. A vadászkamarának minden megyében van területi szervezete, így Bács-Kiskunban is, ahol a kamara történetében a legtöbb választó részvételével került sor 2009. október 8-án a küldöttválasztó osztályülésekre, majd 2009. október 15-én   a tisztségválasztó küldöttgyűlés megtartására.
A sportvadász osztályülésen 218-an, a hivatásos vadász osztályülésen 80-an jelentek meg, ami a 3227 fős kamarai taglétszámhoz képest 7 százalékos részvételt jelent. (2001-ben 83, 2005-ben 73 fő sportvadász vett részt a küldöttválasztásokon.) A tisztségválasztó küldöttgyűlésen pedig a küldöttek 93 százaléka jelen volt. A magas részvétel örvendetes, minél többen vesznek részt a választásokon, annál nagyobb a tisztségviselők legitimitása. A tisztújításon a küldöttek azokat a tisztségviselőket választották meg, akik már a választások előtt meghirdetett programjukban szélesíteni kívánták a kamara érdekérvényesítő tevékenységét, vállalták a szövetség és a kamara teljes körű együttműködését, és a megyei vadásztársadalomra való sokkal nagyobb odafigyelést szorgalmazták. Ezt a törekvést valósította meg az új vezetés azzal is, hogy a megválasztott küldöttek részére 2009. november 13-án ismerkedési estet tartott. Dr. Mészáros Attila, a kamara új elnöke ismertette a kamara új programját. Abban lényeges hangsúlyt kapott a kamara és a szövetség együttműködése, továbbá a kamara és a szövetség által közösen alapítandó vadgazdálkodási alapítvány létrehozása, melyen keresztül megvalósul a vadászati és vadgazdálkodási célok támogatása. Kiemelten foglalkozik a kamara a hivatásos vadászok helyzetével, ezért a vezetőség létrehozta a hivatásos vadászok szakmai bizottságát. A kamara aktívan részt vesz a közéletben, vadászati rendezvényeket szervez, a megyei vadásznap programjait színesíti, és a különböző rendezvényeken keresztül a vadászatot társadalmi súlyához és létszámához méltón a polgári értékrend fontos alkotójának kívánja elismertetni. Az új vezetés egyszerűsíteni akarja a kamarai munkaszervezetet, a vadászatot, illetve a vadászati rendezvényeket, az alapítványt az eddigiekhez képest jobban kívánja támogatni.
E találkozón került sor ünnepélyesen a vadászkamara, a megyei vadászszövetség és Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közötti együttműködési megállapodásra, melyet a hivatal részéről dr. Molnár Zoltán főigazgató írt alá. A küldött-találkozó résztvevői kifejezték kívánságukat: a megye vadásztársadalma méltányolja és támogassa a kamara programjait!

Forrás: Petőfi Népe