őzbak vadászatA papírmunka, az üzemtervek készítésének ideje lejárt, most elkezdődött a tervszámok vadra váltása.
Elindult az őzbak- szezon, és ezzel az idei vadászati idény is. - Nehéz még bármit is megjósolni, de az idén jó közepes őzbak-szezonra van kilátás - mondta Bodnár Imre, a megyei vadászszövetség elnöke - Egyes vadásztársaságoknak az őz a fő bevételi forrása. Az európai gazdasági válság a vadászati ágazatot is elérte.
Bodnár Imre, a megyei vadászszövetség elnöke azt mondta: eddig egy-egy német vagy osztrák vadász minden további nélkül, alkalmanként meglőtt nyolc-tíz bakot és ezzel fix bevételt biztosított a társaságnak. Most jó, ha hármat-négyet bevállal. A költségek azonban nem csökkennek a bevételekkel párhuzamosan. A bevételek elmaradása miatt kénytelenek a vadásztársaság tagjai mélyen a zsebükbe nyúlni, mert a hiányt, a vadkárt fizetni kell. Bakay Gyula, a toponári földtulajdonosi közösség vadászmestere négy olasz vendéget vár.
- Ők évek óta visszatérnek hozzánk bakra vadászni - mondta a vadászmester. - Több vendéget nem is tudunk fogadni, mert a városkörnyék nem a legjobb terület Ha esetleg most kudarcot vallunk, akkor az augusztusi üzekedésben reménykedhetünk még.
A vadászatra jogosultaknak az előző évek tapasztalata és a becsült vadlétszám alapján el kellett készíteniük a 2010-1 l-es vadgazdálkodási tervüket, amit a szezon kezdete előtt a vadászati hatóság jóváhagyott.
- Január elején az időarányos tervteljesítési jelentések még aggodalomra adtak okot, hiszen megyei szinten a vaddisznó- és a szarvaskilövések elmaradtak a tervezettől - mondta Herczegfalviné Demeter Erzsébet vadászati főfelügyelő. - A szezon végére aztán sokkal jobban alakultak a kilövések a vártnál. Gímszarvasból és dámból a vadászatra jogosultak teljesítették a tervet, őzből azonban kevesebbet lőttek. Vaddisznóból van némi elmaradás.
A Vadgazdálkodási Adattártól minden megye megkapta az úgynevezett kvóta számokat: az ott ideálisnak mondott kilövési mennyiséget egy-két év alatt ajánlott elérni a megyéknek. Somogyban a tervszámok már most közelítenek.
Herczegfalviné elmondta: a trófeák érmes aránya hasonlóképpen alakult az előző évhez. Probléma, hogy elfogytak az öreg bikák. Átlagos év volt, igazán kiemelkedő trófea nem került a bírálók keze közé.
- A tervek elfogadásánál figyelembe vettük, hogy a mennyiségi szabályozás mellett megvalósuljon a minőségi is. Ami most új Somogyban: pontos paraméterekkel meghatároztuk hogy a fiatal korosztályból a terven felül ötven százalékban lőhetők a gyenge képességű, fiatal őz és szarvas egyedek. Így nem rontják az állományt. Ez a vadkár csökkentése és a minőségjavítás szempontjából is jelentős. Engedélyezzük az idényen kívüli ünő és borjú kilövést, a bőgés és barcogás kivételével a fegyverlámpa használatát, valamint egész évben az aranysakál vadászatát. Ez a ragadozó rohamos terjedésével ma már nemcsak az őzállományban okoz komoly károkat, hanem a haszonállatok között is.

Forrás: Somogyi Hírlap