rongálják a magasleseketIsmeretlenek évek óta rendszeresen rongálják a Zala-völgye Vadásztársaság magasleseit. A puskás emberek többször látták már a vélt tetteseket, de elcsípniük eddig nem sikerült őket. Pedig nagyon készülnek.
- Erről a lesről pénteken még őzet lövettem egy német vendéggel - szomorkodott a ripityára tört alkalmatosság bozótba szétszórt darabjai fölött Vincze László, a társaság egyik brigádvezetője. - Akkor még csak az egyik oldala volt megrongálva. Képzelhetik, milyen kellemetlen lett volna, ha most egy külföldi vadásszal jövünk ide...

A vandálkodás évek óta napirenden lévő probléma a Ságod, Kispáli és Kiskutas közti erdőkben, a vadászok már rengeteg mérget nyeltek, illetve fáradoztak feleslegesen az elkövetők miatt. Vincze László azt meséli, olyan is volt, hogy a frissen ácsolt és felállított lest fél óra alatt, fényes nappal ledöntötték, miközben a vadászok pár száz méterre, egy másik lesen dolgoztak.

- Olyan is előfordult, hogy az elkövetőket láttuk leugrálni a lesről, aztán eliramodni a fák közé, de elcsípni még nem tudtuk őket - mondja a brigádvezető. - Ahogy messziről láttuk, környékbeli srácok bosszanthatnak bennünket. Az értelmetlen fiatalos erőfitogtatáson kívül más indítékot amúgy sem tudok elképzelni.

Az elmúlt napokban egy másik lest is tönkretettek a vandálok. Ez ugyan áll még, ám a közeli földútból kibányászott súlyos betontömbökkel oldalát, lábait, a felvezető létrát és a merevítőket addig hajigálták, míg most már csak az imádság tartja egyben mindezeket. Elméletileg persze előfordulhat, hogy valakik a vadászokon így akarnak bosszút állni, de akkor végképp nem érthető, hogy az elkövetők egy ránézésre 20 kilogramm súlyúnak tűnő betontömböt miért cipeltek fel a lesre, s hagytak is aztán ott. Eszerint mégiscsak a vadászok fiatalság, bolondság teóriája lehet az igaz.

A társaságnál azt mondták: egy-egy les 200 ezer forintos értéket képvisel, a benne lévő anyag, illetve az elkészítéséhez szükséges sok idő és fáradság miatt.

- Ezek az egyszerű lesek, de vannak ennél komolyabbak is: tetővel, plexi ablakkal, hungarocell szigeteléssel, ezek télen is egészen lakájosak - mondta Vincze László. - Az az igazi méreg, amikor ezeket támadják meg. Most már rendőrségi feljelentést is teszünk, remélem, lesz értelme.

A GAZDÁKNAK NEM ÉRDEKE
A Zala-völgye társaságot a vadkárokkal kapcsolatos kiadások szorongatják. Rengeteg ilyet kell megtéríteniük, pedig sokat is tesznek ellene: az egyik most összetört magasles is frissen vetett kukoricatábla sarkán állt, ahonnan tilosban járó vaddisznókat szoktak kilőni. Ezért is vélik a vadászok: nem mérges mezőgazdálkodók lehetnek a tettesek, hisz´ ez a les épp az ő érdeküket szolgálja. A tettesek kilétére vonatkozóan még egy gyanú van: tán illegális agancsszedők lehetnek...

Forrás: Zalai Hírlap