Nyomtatás
Találatok: 1305
emlékezetes vaddisznóA tatabányai Csernoviczki Csabáról, a magyar cselgáncs-válogatott kapitányáról kevesen tudják, hogy eredményes és hozzáértő vadász. A 43 éves szakember nemrég Bécsben történelmet írt, ugyanis a múltban soha ilyen kiválóan nem szerepelt még a magyar női és férfi válogatott az Európa-bajnokságon, mint az osztrák fővárosban tette.

Nemcsak a dzsúdós tehetségeket veszi észre, választja ki pompás érzékkel Csernoviczki Csaba a tatamin, de éles szemű vadász is. Nem tagadja, ha fegyvert ragad, jobbára vaddisznóra megy.

– Hét éve kaptam kedvet a vadászatra - említette Csernoviczki, akinek a lánya, Éva is válogatott versenyző, mi több, a 48 kg-osok között Bécsben Eb-ezüstérmet szerzett. – A barátaim ösztökélésére letettem a vadászvizsgát, ami nem is volt olyan egyszerű, hiszen hatvanhárom tagot számláló csoportunkból mindössze heten mentek át a rostán.

A szakember Tatabánya-Felsőn járja a vidéket, azon a tájon ugyanis százötven párosujjú patás garázdálkodik a vetésben. Jelentős kárt okoznak, ezért nincs mese, irtani kell az emlősöket.

– Eddig nyolc vaddisznót sikerült kilőnöm, jórészt süldőt - említette Csaba.

A dzsúdós szakember magyarázta, nem is olyan egyszerű a vaddisznót becserkészni, tudniillik – bár a látása nem túl éles – nagyszerű a szimata, ráadásul kifinomult a hallása, így akár fél kilométerről is megérzi, ha ember közeledik. Az elejtett állatok húsát amúgy kötelességük beszolgáltatni, bár olykor azért kapnak pár kilót „hazai használatra”.

– Ilyenkor a konyhában versengek a feleségemmel - említi a szakember.

Csernoviczki neje áfonyával, valóban művészi módon készíti el a vadhúst, a dzsúdós szakember viszont ízletes pörkölttel lepi meg a családot. Májusban, ha majd a magyar cselgáncs-válogatott visszatér a Brazil Grand Prix-ről, a kapitány meghívja teljes csapatát egy vaddisznóból készült ebédre.

Forrás: BorsOnline