Nyomtatás
Találatok: 1295
vadgázolásA meggyőző tapasztalatok nyomán kibővítik a vadriasztó prizmák számát Tolna megyében, hogy tovább csökkentsék a vadgázolások számát.
Hetedére csökkent az elgázolt vadak száma a vadriasztó prizmáknak köszönhetően Tolna megyében, ezért az eddigi 12 kilométeren felül az idén további 9,5 kilométeren szerelnek fel ilyen eszközöket - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Három éve Tolna megye egyes, vadátjárásnak különösen kitett, veszélyes útszakaszain telepítették a rendszert. A vadásztársaságok beszámolói szerint a területen korábban évente 55 vadgázolás történt átlagosan, ez a szám a prizmák telepítése után évi 8-ra csökkent.

A prizmákat az út szélén álló, vezetőoszlopnak nevezett cölöpökre szerelik fel. Ezek az erdő felé visszaverik a fényt, az autósok számára lényegében láthatatlanok, de az állatokat elriasztják az út megközelítésétől, ha gépjármű közeledik. A prizmák költsége felszereléssel együtt darabonként forint.

Tolna megyében sokszor találkoznak az autósok vadveszélyt jelző táblákkal, itt rendkívül gyakori, hogy vadakat gázolnak el az autósok és nemritkán ők is megsérülnek.

"Sajnos a táblák nem csökkentették érdemben a balesetek számát, talán éppen azért, mert már túl sok van belőlük, ezért a vezetők nem veszik elég komolyan őket" - közölte Rimai Rudolf, hozzátéve: igazgatóságuk ezért támogatta a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azon ötletét, hogy helyezzenek ki vadriasztó prizmákat.

Forrás: MTI