vadveszélyAhogy arról korábban beszámoltunk kedd hajnalban előbb vadkannal, majd egy Skodával ütközött Ács és Gönyü között egy Opel. A baleset másik szereplője, a Skodában utazó 25 éves férfi a helyszínen életét vesztette. Az Opel 21 éves sofőrjét a győri Petz Aladár kórházban megműtötték. Az említett útszakasz egy részén a közelmúltban emelték 100 km/h-ra a sebességhatárt, de a vadveszélyt jelző táblák is kint vannak az út mellett.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint a sebességemelés és a vadveszélyt jelző tábla nem függ össze, hiszen egyes autópálya-szakaszokon is vannak ilyen jelzések.
– A sebességemelést kizárólag olyan útszakaszokon vezették be kísérleti jelleggel, amelyeket megfelelő műszaki adottságaik és kedvező baleseti mutatóik erre alkalmassá tettek. A vadveszélyt jelző tábla fokozott gondosságra inti a közlekedőket, ám e fokozott óvatosság nem köthető sebességhatárhoz – tudtuk meg a Gazdasági és Közlekedési
Minisztériumtól arra a kérdésre, szabályos-e, hogy vadveszélyt jelző tábla és 100 km/órás sebességtábla is kint van az adott útszakaszon.

Ruppert Józseftől, a Vértes Erdő Zrt. vadászati ágazatvezetőjétől megtudtuk egy vad elgázolásával az államot és közvetve a vadászatra jogosultat is kár éri. Az állat vadgazdálkodási értékét veszik ilyenkor figyelembe.
Ez alapján egy tíz kilogrammos aganccsal rendelkező szarvas 3 750 000 forintot ér, efölött az agancs minden egyes plusz kilója egymillió forinttal növeli a vad értékét.

Egy tizenkét-tizennyolc centiméteres agyarú vaddisznó értéke 600 000 forint, majd ez az összeg az agyar minden egyes plusz centiméterével negyedmillió forinttal növekszik.
A gímszarvas tehén 200 000 forint, a vaddisznó koca 250 000 forint, egy őzbak 600 000 forint, egy őzsuta vagy gida 100 000 forintot é, tudtuk meg.

Forrás: Kemma