Nyomtatás
Találatok: 1487
vadászetikaSzámos tagozat, több tanfolyam és az ifjúság tudatos nevelése is jellemzi a VKE-t 1991-ben alakult meg a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) országos civil szervezete.
Oláh Csaba, az egyesület elnöke szerint a VKE az eltelt időszak alatt sokat alakított a hazai vadászati kultúrán. Egyik alapvetésük: nem csak vadászok léphetnek be, civil embereknek is szeretnék megmutatni a vadászat lényegét, hogy félre lehessen tenni azt a sztereotípiát, hogy a vadászat nem más, mint céltalan lövöldözés.
Mennyire változott meg az elmúlt húsz évben az egyesület célkitűzése, mi mindent tudtak az indulásnál megfogalmazott célokból megvalósítani?
- A célkitűzésünk, hogy a vadászatot, mint az ember és a természet viszonyának egyik legősibb formáját, méltóvá tegyük a nemes hazai hagyományainkhoz, szemernyit sem változott. Mára már ezer tagot számlál az egyesületünk, és a fejlődésünket is mutatja, hogy az évek során több tagozatot hoztunk létre, olyanokat, mint az ifjúsági tagozat, a szalonkaklub, az irodalmi és képzőművészkor, a profiklub, a Magyar Vadászkürt Egylet és a Diána vadászhölgyklub. Az utóbbi talán a legjelentősebb, mert azt egyesület több mint egyharmadát alkotják a hölgy vadászok. Idén tervezzük két újabb tagozat létrehozását is: az egyik a gasztroklub, amelynek május 8-án, a vadászati kultúra napján tartjuk meg az alakuló ülését A seniorklubot olyan vadászoknak ajánljuk, akik koruknál, egészségi állapotuknál vagy anyagi okoknál fogva kiszorultak a vadászatokból, mégis közel akarnak maradni a tűzhöz. Több akkreditált tanfolyamunk is van: tartunk a vadász-  és  fegyvervizsgához szükséges előkészítő tanfolyamokat, de foglalkozunk a vadászatvezetés oktatásával is.
Milyen előnyöket élvezhetnek az egyesület tagjai?
Bárki beléphet hozzánk, akár vadászik, akár nem. Az éves tagdíjunk hétezer forint, amiért minden tag megkapja a Magyar Vadászlap számait, de kedvezményesen vásárolhatnak az általunk forgalmazott könyvekből, filmekből is.
2006-ban létrehozták a VKE ifjúsági tagozatát is. Milyen lehetőségeket nyújtanak a fiataloknak?
Az ifjúsági tagozatunkkal a sikeres Matula programot kívántuk határozott keretek között továbbfejleszteni. Azért hívtuk életre, hogy a vadászati hagyományokat megismertessük, elfogadtassuk a fiatal, természetszerető generációval. A gyerekeknek szervezett legfontosabb programunk a Bársony István ifjúsági prózamondó verseny, amelyet minden évben szintén a vadászati kultúra napján rendezünk meg. Évente négy-öt vadásztábort szervezünk, főleg Pest és Borsod megyében. A gyerekek ilyenkor vadlesre járnak, de megtanulhatják a nyomolvasást is, vagy a vadászkürt használatát. A Nyírségben most egy barcogótábort is sikerült összehoznunk, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal a dámszarvasok világát.

- A vadászetika betartásának előmozdítását szintén nagyon fontosnak tartják. Már a megalakuláskor megfogalmazták, hogy demokratikus vadászati rend kialakításán dolgoznak. Milyen lépéseket tettek ennek érdekében?
Munkálkodásunk fő eredménye, hogy ma már nem vonható kétségbe a magyar vadászati kultúra jelenvalósága a hazai vadászatban, vadgazdálkodásban. Arra törekszünk, hogy egyesítsük azokat a vadászokat, természetbarátokat, környezetvédőket, akik hajlandók szövetségre lépni a hazai vadászati kultúra és etika fejlesztésért. 2000-ben szabálykönyvet adtunk ki, amelybe összeírtuk azokat az alapvetéseket, amelyek szerintünk elengedhetetlenek az etikus vadászathoz.
- Több tagszervezettel is rendelkeznek. A szalonkaklub most különösen fontos szerepet tölt be. A szalonkavadászatot tavaly óta tiltja az Európai Unió, pedig hazánkban nagy kultúrája van a szalonkaűzésnek. A tiltás értelmében nem lehet a költőhelyére vonuló madárra vadászni, a szalonka pedig Magyarországon is keresztülutazik északra, ahol költeni szokott. Itthon, a tavaszvárás jegyében mindig ezzel indítjuk a vadászati szezont.
Bár a madár nem lett védett, nem is vették ki a vadászható fajok listájából, de nincs megállapítva vadászati idénye. Brüsszelnél történtek lépések avégett, hogy nálunk ez a vadászati típus megmaradhasson. Jelenleg egy monitoringrendszer kidolgozásán vagyunk túl. Bár a vadászatba még nem került vissza a szalonka, de a fegyveres mintavételt már engedélyezték.

Évente kiosztják a Hubertus keresztet is. Kik kaphatják meg?
1993-ban alapítottuk meg ezt kitüntetést, amelyre vadászközösségek javasolnak a díjra érdemes embereket. Olyanoknak adunk Hubertus-keresztet, aki sokat tettek a vadászati kultúra fejlődésért, példamutató vadgazdálkodási tevékenységet folytatnak.

A VADÁSZATI KULTÚRA NAPJA.


Május 8-án rendezi meg a vadászati kultúra napját a Vadászati Kulturális Egyesület Budapesten, az Orczy-kertben. Sokszínű program várja az oda látogatókat főzőverseny, vadászfórum szakértők, jogászok részvételével, találkozás vadászírókkal, vadászfestőkkel, lézeres lövészet, vadászkutyaverseny és vadászkürtösök bemutatója. Itt rendezik meg a VII. Bársony István ifjúsági prózamondó versenyt is, Oszter Sándor elnökletével. Az egésznapos műsor vezetője Stohl András.

Forrás: Magyar Nemzet